Kunder upprörda över kompensation

avFilip Joelsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Frivisning av sportkanaler upprör

1 av 7
Dan Panas.

Avtalsbråket mellan norska Telenor och Discovery Networks har fortfarande inte fått någon lösning, och 800 000 hushåll kan därmed fortfarande inte titta på kanaler så som Kanal 5, Kanal 9, Animal planet eller Discovery Channel.

I stället bjuds kunderna på sportkanaler – något som upprör många.

De kunder som berörs av TV-bråket är de som tittar på TV via Bredbandsbolaget och Canal Digital, då dessa ägs av Telenor, vilka alltså fortfarande sitter i förhandlingar med Discovery Channel.

Även Viasats kunder drabbas i viss mån. På deras hemsida går att läsa:

"Viasats kunder påverkas tyvärr av den pågående konflikten mellan Telenor och Discovery Networks. Detta innebär att Kanal 5 och Kanal 5 HD saknas i ditt utbud tillsvidare. Vår förhoppning är självklart att parterna når en lösning inom kort så att våra kunder kan titta på Kanal 5 och Kanal 5 HD igen.”

Hur de drabbade kunderna kompenseras beror på vilken operatör och vilket kanalpaket de hade innan kanalerna släcktes ner.

”Jag blir faktiskt arg”

Canal Digital bjuder till exempel kunderna på en drös sportkanaler under tiden förhandlingarna pågår. De som inte tidigare hade kanalpaketet C More Sport får nio nya kanaler att titta på – alla om sport. Något som minst sagt irriterar en del av kunderna.

Bland kommentarerna på Canal Digitals facebook-sida går bland annat att läsa:

"Jag blir faktiskt arg!Har varit kund hos er över tio år men när man får en jävla sportkanal som ersättning, det tar jag som ett hån. Så nu blir det byte av leverantörer", och "Märker ni inte att det är i huvudsak valet att slänga på oss sportpaketet folk kräks över i det här läget? Inte tusan tappar ni väl en enda krona i intäkt om valet vore att öppna upp allt"?

Canal Digital besvarar kritiken via sin hemsida:

"Denna kompensation är en temporär lösning och vi är medvetna om att den inte passar alla" och "vi fortsätter förhandla med fullt kraft för att våra kunders priser ska påverkas så lite som möjligt samt för att kanalerna snart ska vara åter."

Starka reaktioner på sociala medier

Även Bredbandsbolaget har valt att att slänga in C Mores sportkanaler som plåster på såren till de drabbade kunderna. Dessutom bjuder man på MTV, National Geographic, Paramount, och Fox. De av Bredbandsbolagets kunder som har en HD-box får även kanalerna Comedy Central, Nat Geo Wild HD, Nick Jr, Nickelodeon och VH1. Trots detta reagerar kunder starkt även på deras facebook-sida.

"Skulle ni kunna tänka er att sätta in någon filmkanal i stället för ett gäng sportkanaler" och "Bra att ni står på er men tycker era frivisningskanaler med bara sport är dålig kompensation, lyder några av kommentararna.

”Hälften är inte sport”

Telenor, som alltså äger distributörerna Canal Digital och Bredbandsbolaget, menar att kompensationspaketen som erbjuds inte alls bara innehåller sport.

– Hälften av kanalerna vi erbjuder må vara sport, men hälften är inte sport. Vi har satt ihop ett kompensationspaket efter de avtal och möjligheter som finns. Det här är helt enkelt vad vi kan hitta på fram tills att vi når en lösning med Discovery Networks, säger Telenors presschef Aron Samuelsson.

Hur kommer det sig att Bredbandsbolagets och Canal Digitals kunder inte får samma kompensationspaket trots att båda ägs av Telenor?

– För att det är olika företag som konkurrerar mot varandra, säger Aron Samuelsson.

Viasat bjuder sina kunder på den egna kanalen Viasat Series i två veckor framåt.

Publicerad: