Årets nyhet: Tittarna röstar fram finalfältet!

NÖJE

Här är guiden till årets schlagerfest

32 artister ska bli en. Men vägen dit är en snårskog av deltävlingar, jokrar och omröst-ningar. Här är den kompletta Melodifestival-guiden med allt du behöver veta.

4 deltävlingar

I år hålls deltävlingarna i Leksand (18/2), Karlstad (25/2), Karlskrona (4/3) och Göteborg (11/3).

I varje deltävling deltar 8 artister. Sju av artisterna har valts ut av SVT bland tusentals sökande. Den åtton-de artisten, jokern, har handplockats av SVT. Totalt tävlar 32 artister om 10 finalplatser i Globen.

Nytt för i år är att deltävlingarna avgörs helt genom röstning av svens-ka folket. Tittarna röstar två gånger. Efter första omröstningen åker tre bidrag ut. Resultatet nollställs och svenska folket röstar igen.

De två bidrag som får flest röster går till final i Globen den 18 mars.

Trean och fyran går vidare till ”Andra chansen”.

Andra chansen

”Andra chansen” sänds i tv-pro-grammet ”Tv-huset” den 12 mars. Totalt tävlar åtta bidrag, två från varje deltävling. Svenska folket rös-tar fram två bidrag som går vidare till finalen i Globen.

Finalen 18 mars

10 bidrag tävlar i finalen i Globen den 18 mars.

Röstningen delas mellan svenska folket och elva jurygrupper. Tit-tarnas röster väger lika tungt som jurygrupperna ihop.

Kvalet

Vinsten i Melodifestivalen innebär ingen fribiljett till finalen i Eurovi-sion Song Contest i Aten den 20 maj. På grund av den dåliga finalplace-ringen ifjol måste vi kvala in. Den 18 maj tävlar Sverige mot 23 andra län-der om 10 åtråvärda platser i finalen.

Så röstar du