Domedagsklockan gör Greta Thunberg till popstjärna

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg.

Underbara nyheter, igen.
Domedagsklockan är fortfarande två minuter i midnatt.

Det var i fjol som visarna flyttades fram och blev titeln till en av Iron Maidens bästa och tuffaste låtar.

Domedagsklockan är ett symboliskt urverk.

Den visar hur nära undergången mänskligheten befinner sig. Klockan har inte varit två minuter i apokalypsen sedan Sovjetunionen sprängde sin första vätebomb 1953.

Klockan har blivit ett popfenomen

Domedagsklockan var sju minuter i tolv när den startade 1947. Klockan justeras av forskare i styrelsen för Bulletin Of The Atomic Sciences vid Chicagos universitet. De är en sorts humanistiska meteorologer som gör prognoser över människans destruktivitet.

Nu för tiden handlar det mest om ett tungt och deprimerande lågtryck.

Tack vare samtidens allmänna oro och undergångsstämning har klockan blivit ett popfenomen.

När de årliga rapporterna släpps i januari orsakar de stora svarta webbpuffar hos världens största och mest välrenommerade medier.

I år presenterades klockslaget av Jerry Brown. Med tanke på delstatens gigantiska eldstormar i fjol känns det passande att just en ex-guvernör från Kalifornien fick uppgiften.

Läget är mer black metal än för ett år sedan

Visarna flyttades varken fram eller tillbaka. Klockan är fortfarande två minuter i midnatt. Flera kritiska röster menar att det var fel. Läget är i själva verket ännu mer black metal än för ett år sedan.

Samtidigt går det att förstå om forskarna drar sig för att flytta visarna närmare klockan tolv. Hopplöshet är förlamande. Den moderna människans populäraste olyckskorp, actionladdade Hollywood-filmer, har redan visat vad som händer om vi ska bearbeta en oundviklig katastrof:

De som inte ringer Bruce Willis ger upp, går med i larviga sekter och låter världen brinna bäst den vill, ofta i Guds namn.

Domedagsklockan började ticka två år efter att atombomberna släpptes över Hiroshima och Nagasaki. Hur cyniskt det än låter var det enklare förr. I dag är kärnvapen inte ensamma om att vara värst i klassen.

Lögner blir sanningar och sanningar ”fake news”

Bulletin Of The Atomic Sciences rabblar upp flera potentiellt dödliga hot mot vår existens, som artificiell intelligens och syntetisk biologi.

Att vetenskap och fakta förvrids med alarmerande effektivitet av auktoritära ledare och cyberkrig rankas till exempel som ett lika allvarligt problem som kärnstridsspetsar. När lögner blir sanningar och sanningar ”fake news”, när desinformation upphöjs till religion och när folkgrupper ställs mot varandra rostar tron på demokratiska val och institutioner sönder. Forskarna bakom domedagsklockan kallar vår tid för ”Det nya onormala”.

Klimatkollapsen fortsätter i sin tur med oförminskad styrka. Efter att ha legat stilla ett tag ökade koldioxidnivåerna under 2017 och 2018.

Förut skröt Sverige med att landet exporterade pop. I dag är stjärnan Greta Thunberg kanske början på en annan export med global potential: klimataktivism.

Manliga ledare och länder som fortsätter att ljuga om klimatet

Hon är i så fall den svenska popens framtid. Manliga ledare och länder som fortsätter att ljuga om klimatet eller vägrar tro på larmrapporter är däremot stenkakor som snurrar på fel varvtal.

Påfallande ofta handlar det om just män, och länder, som tjänar pengar på fossila bränslen och helst också befinner sig på tryggt avstånd från klimatförändringarnas mest omedelbara konsekvenser.

Om klimatkollapsen vore en rymdopera skulle Greta Thunberg vara en jediriddare och klimatförnekarna Darth Vader.

Alla vet hur den sagan slutar. Mannen med röda ljussabeln förlorar.

Verkligheten är tyvärr mer covfefe.

Tick-tock-tick-tock-tick-tock...

avMarkus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM