Närgången skildring av Camilla Läckbergs karriär – men tyst om privatlivet

Starka känslor, många tårar och lite skryt, kanske några tyckte.

Men framför allt var Stjärnorna på slottet-avsnittet med Camilla Läckberg i centrum, den lite sedelärande historien om en ung kvinna som förverkligade sina drömmar genom hårt arbete.

Man kan tycka si eller så om Camilla Läckbergs deckare och det gör många, inte minst de som inte orkat ge dem en chans. Eller också är det konceptet framgångsrik kvinna somliga retar sig på.

Jag var faktiskt lite orolig för vad det skulle bli av hennes dag på slottet.

Hon har agerat nyfiken skvallerreporter i de andra fyras program. Ställt ibland väldigt privata frågor. Det är väl känt att Camilla delar med sig (onödigt?) frikostigt av sitt eget liv i sociala medier. Att hon har klagat på att andra har klagat på att hon har en yngre man. Och att det passerades någon slags gräns i det där TV4-programmet där Jenny och Niklas Strömstedt hälsade på hos Camilla och Simon Sköld och det till sist åtminstone kändes som att hela avsnittet handlade om hur välutrustad han var.

Nu fick vi i stället en väldigt detaljerad berättelse om hur den lilla tjejen med ”hela plugghästlooken” (tjocka glasögon, tandställning) kände ett utanförskap under barndomen, fast utan att bli mobbad, och hur hon hela tiden tävlade om att bli bäst. När hon gick ut gymnasiet med 5,0 i betyg, blev det Handelshögskolan i Stockholm, innan hon började förverkliga sina författardrömmar.

Parallellt berättades historien om en trygg uppväxt och framför allt en ovanlig närhet till pappan, som tidigt uppmuntrade Camilla att läsa och skriva. Han gick bort när hon var 18. Många tårar blev det. Och man måste nog ha ett hjärta av sten för att inte bli berörd.

Sedan följde en noggrann beskrivning hur författandet blev allt mer framgångsrikt och att målet att kunna försörja sin familj på skrivandet så småningom ledde till att hon blev stenrik. Det blir man när man säljer 22,5 miljoner böcker.

Skrytsamt? Nja, egentligen inte, snarare lite sedelärande. Ska du komma någonstans, får du fan slita för det också. Och intressant, om hur bokbranschen kan fungera i vissa fall.

Jag har träffat Camilla Läckberg hyfsat ofta genom jobbet och tycker avsnittet gav en rättvis bild av henne.

Och inte blev det något rörligt avsnitt av Hänt Extra.

Faktum är att varken andra maken, Robinson-vinnaren Martin Melin, eller nuvarande, han som ser så snäll ut men sysslar med en ”sport” som går ut på att slå ihjäl varandra, ens nämndes i programmet.

Publisert:

LÄS VIDARE