TV4

Anders Krafts uttalande i TV4 väcker reaktioner

TV4:s Anders Kraft: ”Jag ville skaka om lite”

Av: 

Alex Hartelius

NÖJE

Under gårdagens ”Kalla fakta” belyste TV4 problemet med att flera svenskar känner sig diskriminerade på grund av hudfärg eller etnicitet.

I nyhetssändningen efter programmet berättade nyhetsankaret Anders Kraft om sina egna fördomar.

– Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr “Merca” tänker jag bortskämda skitungar som kör pappas bil. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag kriminella, säger han i sändningen.

Gårdagens ”Kalla fakta” i TV4 handlade om hur ett stort antal svenskar känner sig diskriminerade på grund av hudfärg eller etnicitet.

I nyhetssändningen efter programmet lyfte nyhetsankaret Anders Kraft, 50, upp ämnet på nytt och berättade att han själv ägnar sig åt ”rasprofilering” – något som väckt reaktioner hos tittarna.

– Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr ”Merca” (Mercedes reds anm.) tänker jag bortskämda skitungar som kör pappas bil. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag kriminella. Det betyder att jag rasprofilerar. Det är inget jag är stolt över, men till skillnad från svenska polisen så erkänner jag att jag gör det, säger han i sändningen.

Uttalandet har uppmärksammats på bland annat Twitter, där en användare skriver:

”Hur lämpligt är det för en journalist att säga såhär om rasprofilering? (Vet att själva fenomenet är supervanligt o inte gör en till rasist osv). Men är det bara jag som blir förvånad över ’ärligheten’ här hos Anders Kraft?”

”Jag har stor respekt för Anders Kraft som är ärlig och säger rakt ut hur han tänker! Våga samtala även om det kan bli fel! Våga ställa frågor! Våga erkänna att man har fördomar i stället för att va tyst! Det är så man motarbetar fördomar”, skriver en annan.

Aftonbladets kolumnist Malin Wollin kallar uttalandet för en ”kollaps”:

”Anders verkar tro att han gör gott genom sin ’uppfriskande uppriktighet’ men det enda han har gjort är att legitimera, normalisera och flytta fram gränserna för hur man kan uttrycka sig”, skriver hon.

Anders Kraft om uttalandet i TV4

Till Nöjesbladet berättar Anders Kraft om varför han valde att uttala sig så som han gjorde.

– Jag ville belysa de strukturer som ofta är svåra att upptäcka och som jag själv känner att jag är en del av. Frågan är viktig, och inslaget handlar just om att en del av problemet är att vi inte ser eller erkänner strukturer, och då inte förmår göra något åt dem, säger han.

Det är ett subjektivt uttalande i en roll där du ska vara opartisk. Hur går det ihop?

– Jag tror att tittarna förstår att det var menat att skaka om lite för att väcka tittarna i en viktig fråga. Jag tror att objektiviteten och opartiskheten tål det.

Anders Kraft anser att uttalandet är raka motsatsen mot rasistisk och att det inte strider mot TV4:s policy om nolltelerans mot rasism.

– Nollrasism för mig betyder inte att man inte pratar om svåra saker, tvärtom belyser man brister för att kunna göra något åt dem.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

TV4

LÄS VIDARE

Anders Kraft: ”Jag är kär i henne”

ÄMNEN I ARTIKELN

TV4

Anders Kraft

Kalla fakta

Rasism