Dolly style-grundaren rasar mot SVT-dokumentären

Emma Nors om kritiken: ”SVT svartmålar”

Av: Cornelis Rikken, Alex Hartelius

Publicerad:
Uppdaterad:

I en ny SVT-dokumentär kritiserar tidigare Dolly Style-medlemmar skaparna bakom gruppen.

Nu svarar grundaren Emma Nors på kritiken – och anser att SVT ägnar sig åt svartmålning.

”Jag vill med kraft dementera att jag någonsin skulle ha uttalat mig nedlåtande angående deras vikt”, skriver hon på Facebook.

På bara fem år har lika många medlemmar lämnat gruppen Dolly Style. I den nya SVT-dokumentären ”Dolly style-fabriken” berättar några av de avhoppande tjejerna om varför.

Förre detta medlemmen Emma Pucek säger bland annat att gruppen skulle uppfylla vissa utseendekrav.

– Vi fick en mall i vikt och utseende och personlighet. Och sedan utåt ska man vara för individualitet och att vara sig själv. Det fanns en hel del tveksamma kommenterar, det var till exempel kommentarer om min vikt och hur jag såg ut. Jag fick ofta höra att jag var den hungrigaste dockan och hur mycket jag åt, säger Emma Pucek till SVT.

Grundaren Emma Nors: ”Svartmålning”

Nu svarar grundaren och ledaren Emma Nors själv på den kritik som blossat upp.

”Jag vill med kraft dementera att jag någonsin skulle ha uttalat mig nedlåtande angående deras vikt eller på annat sätt missbrukat min position som ledare för konceptet Dolly Style”, skriver hon på Facebook.

Hon passar även på att rikta hård kritik mot SVT.

”Jag kan inte annat än beklaga det djupt olyckliga försöket från SVT att svartmåla och vinkla allt det hårda arbete som jag, nuvarande medlemmar och alla runt omkring har lagt ner i projektet. Ett tydligt tecken på detta är att SVT enbart har låtit tidigare medlemmar som ej längre medverkar i gruppen att uttala sig”.

”Har aldrig haft som ambition att svartmåla”

Carolina Jemsby, som är ett av namnen bakom dokumentären, håller inte med om kritiken.

– Vår ambition har aldrig varit att svartmåla projektet, och jag tycker inte heller att vi gör det. Vi har försökt att visa henne (Emma Nors, reds. anm) som den entreprenör hon är. Det är ett otroligt häftigt och framgångsrikt projekt.

Hon menar samtidigt att just de avhoppade medlemmarnas perspektiv har varit viktiga för att kunna skildra fenomenet.

– Man måste kunna skildra ett sånt här popkoncept, men även utbytbarheten. Att det bara är att sätta på en ny tjej samma peruk och sen har man en ny medlem. Det är ju en popmanagers våta dröm. Det behöver man också skildra, vilka konsekvenser det får för ganska unga personer.

Har slutat svara

Dokumentärserien började filmas redan hösten 2016.

Carolina Jemsby menar att slutprocessen i arbetet skedde hastigt då de ville få ut det första avsnittet lagom till Melodifestivalen, men hävdar att de upprepade gånger har försökt att få med även nuvarande medlemmar.

– Det första jag gjorde var att ringa och maila Emma Nors angående nya intervjuer och intervjuer med de nuvarande medlemmarna, vilket hon sa nej till eftersom det inte passade in i deras nuvarande varumärkesstrategi.

Enligt Carolina Jemsby hör hon av sig till Emma Nors dagligen i hopp om att hon ska vilja ställa upp och svara på kritiken i de kommande avsnitten, men säger att hon valt att inte svara.

– Jag hoppas att hon gör det. Vi skulle verkligen vilja ha med rösterna av artisterna som är med i dag, och av Emma. Vi hoppas vi får det. Vill de vara med är det bara att höra av sig, eller svara när vi ringer.

Aftonbladet har sökt Emma Nors.

Publicerad:

LÄS VIDARE