”Global Fussball” fångar det absurda med fotbolls-VM

Hat trick. Tyskarna från Lund på Arvikafestivalen 2003. Nu släpper de en tredje version av ”Global Fussball”.

Svenska låtar till fotbolls-VM spelar i musikvärldens korpliga. Med ett undantag, Tyskarna från Lunds ”Global Fussball” som är så bra att den nu ges ut i en tredje version.

Kriterierna för en låt till fotbolls-VM är att det ska vara en trallvänlig hejaramsa som både barn och halvpackade vuxna kan sjunga med i.

Det lyckas ”Global Fussball” utmärkt med, ”Wir joxen mit Trasan” kan alla nynna. Först ut var ”Global Fussball OK” 2002, sedan ”Global Fussball 06” fyra år senare, och nu alltså ”Global Fussball Xopowo” där slutledet föga förvånande är det ryska ordet för ok (även om bokstäverna ska vara på kyrilliska men det lirar varken med den här tidningens typsnitt eller Spotifys).

Precis som när Grotesco utklassade alla tävlingslåtar med ”Tingaliin” som var mellanakt i Melodifestivalen 2009 så är Varantetaterns humorband Tyskarna från Lunds ”Global Fussball” en parodi som musikaliskt är bättre än de flesta ”riktiga” fotbollslåtar.

Årets upplaga av låten är dessutom uppdaterad med rysk marschkänsla och en rap om sociala medier.

Och därför blir ”Global Fussball Xopowo” mitt soundtrack till VM, för trots att jag kommer bänka mig framför flera matcher kan jag inte låta bli att se det absurda i hela VM-spektaklet.

Det absurda i den hyperkapitalistiska fotbollsproffsvärlden, där spelarna är svindyra varor som säljs mellan klubbarna. Om de är herrar, förstås.

Det absurda i att fotboll, hur trevlig och gemenskapsfrämjande den än kan vara, är som en extremistisk religion för vissa, främst herrar, som närapå känner sig beredda att dö för sina lag.

Det absurda i att VM nu går i Ryssland och nästa gång i Qatar, två demokrati-dvärgar till länder. Man behöver inte ha en examen i konspirationsteori för att misstänka att åtminstone några rubler och rial hamnat i Fifas fickor.

Denna absurdism fångas varken av Markoolio, Per Gessle eller Samir & Viktor – men däremot av Tyskarna från Lund. Jag ser fram emot deras nyutgivning av ”Global Fussball” till VM i Qatar 2022.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

ANNONS

Följ ämnen i artikeln