Weinstein åtalas för våldtäkt

avJosefine Holmqvist, TT

Den sexbrottsanklagade filmproducenten Harvey Weinstein åtalas nu för våldtäkt.

Han misstänks för våldtäkt av första och tredje graden, samt brottslig sexuell handling av första graden, enligt amerikansk lagstiftning.

”Jag tackar de hjältemodiga överlevarna för deras styrka genom den här processen”, skriver åklagaren Cyrus Vance i ett uttalande.

Foto: Steven Hirsch/New York Post via AP, Pool
Harvey Weinstein vid ett framträdande i domstol förra veckan. Arkivbild.

Harvey Weinstein, 66, åtalas för våldtäkt sedan en åtalsjury i Manhattan, New York, har röstat om saken.

Han misstänks för våldtäkt av första och tredje graden, samt brottslig sexuell handling av första graden, detta enligt amerikansk lagstiftning. I USA graderas denna typ av brott ofta i tre steg, där första graden är den värsta.

”Det här åtalet för den tilltalade ytterligare ett steg närmare att ställas till svars för våldsbrotten som han nu står anklagad för”, förklarar åklagaren Cyrus Vance i ett skriftligt uttalande.

”Jag tackar de hjältemodiga överlevarna för deras styrka genom den här processen”, fortsätter han.

Weinstein står bland annat anklagad för våldtäkter och sexuella övergrepp, vilket involverar två kvinnor från New York. Ett dussintal andra kvinnor har anklagat honom för en rad olika sexuella trakasserier och övergrepp.

Avfärdar åtalet

Benjamin Brafman, Harvey Weinsteins advokat, säger att de snabbt kommer att gå vidare för att avfärda åtalet:

”Vi anser att anklagelserna är konstitutionellt bristfälliga. Vi anser att anklagelserna inte stöds av bevismaterialet, och att Mr. Weinstein i slutändan kommer att frias. Någon i rättssalen frågade mig denna morgon hur Mr. Weinstein mår, och min respons till det var att han mår så bra som man kan göra när man blivit anklagad för ett brott som man kraftigt nekat till”.

66-åringen överlämnade sig själv förra fredagen, och togs med handfängsel från polisstationen till domstolen. Han är för tillfället övervakad dygnet runt genom ett GPS-system, och tillåts enbart att resa inom New York och Connecticut.

Hans pass är dessutom överlämnat till polisen.

Uma Thurman och Salma Hayek

Anklagelserna mot filmproducenten var vad som satte fart på Metoo-vågen i höstas. Flera kända skådespelare gick ut i media och berättade om de sexuella brott de blivit utsatta för, bland annat Daryl Hannah, Uma Thurman, Gwyneth Paltrow och Salma Hayek.

Det är ännu oklart vad straffet kan bli om han döms för något av det han står anklagad för.

Harvey Weinstein utreds också av polis i Kalifornien och Storbritannien.

ARTIKELN HANDLAR OM