Mejla

Jan-Olov Andersson

Så mycket sämre – rent musikaliskt

Publicerad:
1 av 6 | Foto: TV4
Maja Ivarsson sjöng "Sommartid" från albumet "Livets teater", som släpptes 1976.

NÖJE

Genom att dra några härliga artisthistorier slapp den smarte Magnus Uggla att bjuda så mycket på sitt riktiga jag.

Musikaliskt var ”Så mycket bättre” Så mycket sämre. Blott Uggla själv Uggla kan sjunga, med några undantag.

Var lite extra nyfiken på Magnus Uggla-programmet, då han för alltid har en speciell plats i mitt hjärta.

Han var 23 år när han drog ut på en makalös genombrottsturné där han sjöng provocerande texter till punkiga låtar som ”Varning på stan” så att hans egen generation dyrkade honom och föräldragenerationerna rasade.

Jag var 22 år och den journalist som skickades ut att göra det första större tidningsreportaget om Uggla, i den andra kvällstidningen.

Uggla har hållit sig kvar på toppen, utan några större motgångar i karriären. Sjungit allt från kupletter till rock. Textmässigt har han i sina bästa stunder varit en frän samtidssatiriker.

Våra vägar har korsats genom åren, både i intervjuer och vid (gamla) Café Operas bardisk. Uggla har alltid varit trevlig och rolig, men aldrig riktigt låtit några utomstående komma honom riktigt nära.

– Han är en slipad rackare, sa Bill.

Kring lunch- och middagsbordet i ”Så mycket bättre” kom han skickligt undan att berätta allt för närgånget om sitt eget liv, genom att dra ett antal mycket underhållande historier ur artistlivet. Och genom att öppet erkänna vilken usel pappa han var till sin första dotter (vars mor han då inte var ihop med) och hur bra det var nu, när dottern hade blivit 32, slapp han säga ett enda ord om den kanske besvärliga vägen dit. Eller hur vardagslivet har sett ut i familjen Uggla sedan dess, när Magnus har kommit hem och tagit av sig solglasögon och den uppkäftiga attityden i hallen.

– Slipad var ordet, sa Bull.

Musikaliskt blev det dock Så mycket sämre den här gången. Det är inte Ugglas fel.

Men han skräddarsyr onekligen sina melodier för att passa till det egna sättet att sjunga, med en slags retstickeattityd som är snudd på omöjlig för andra att efterlikna. Men Miss Li och Darin hade klokt nog valt två ovanligt finstämda Uggla-sånger, ”Första gången” och ”Astrologen”, och lyckades mycket skickligt stöpa om dem så att de passade in i deras musikaliska världar.

Och lite privat blev ju faktiskt Uggla, när han berättade att dottern han skrev ”Första gången” till, för några månader sedan avslöjade att hon nu hade prickat av allt i låttexten …

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN