Kronprinsessan Victoria

Victoria visar okända födelsedagspresenten i ”Antikrundan”

Anne Lundberg om kronprinsessans personliga ägodelar i SVT:s program: ”Kryllar av dyrgripar”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Kronprinsessan Victoria dyker oväntat upp i ”Antikrundan”.

För programmets experter visar hon bland annat upp ett silverskrin som hon fått av Danmarks tidigare drottning på sin 18-årsdag.

– Borgila med Erik Fleming i spetsen är en utav av Sveriges främsta silversmeder, säger Knut Knutson i SVT:s program.

”Antikrundans” experter Knut Knutson och Richard Thunér ser ut att bli alldeles till sig när kronprinsessan Victoria gästar det populära programmet för att visa upp några av sina personliga tillhörigheter.

Detta trots att SVT:s producenter tvingats lova hovet att inte sätta några ekonomiska värden på några av föremålen.

– Det största värdet är alltid det personliga, minnena. I Gustav den tredjes paviljong kryllar det av dyrgripar men vi har lovat hovet att inte sätta några ekonomiska värden så vi hoppas att kronprinsessan har tagit med sig något riktigt personligt, säger programledaren Anne Lundberg inför Victorias inträde i programmet.

Present från Danmarks drottning

Med sig har hon bland annat en födelsedagspresent som hon fick av Danmarks tidigare drottning och mamma till nuvarande drottning Margrethe.

– Det är alltså min fars faster, så vi kallar henne faster Ingrid, säger kronprinsessan Victoria i programmet.

Det lilla silverskrinet hade drottning Ingrid fått i gåva 1932 av sin bror, prins Gustav Adolf och prinsessan Sibylla, när hon hjälpt dem att inreda Haga slott.

– Och Haga kom att betyda oerhört mycket fram till det att min farfar dog så tragiskt och som tack så får hon den här dosan, säger Victoria i ”Antikrundan”.

Tar med sig kökshandduk

Nu, när Victoria flyttat in på Haga tillsammans med sin familj har silverdosan fått en ännu starkare betydelse för henne, efter att drottning Ingrid gett henne den som 18-årspresent.

– Då fanns det inte på tapeten, inte i någons i någons tankevärld att jag någonsin eller någon över huvud taget i vår familj skulle få möjligheten att flytta in på Haga igen. Så det knyter ihop säcken på ett väldigt sött sätt, säger kronprinsessan i programmet.

”Antikrundans” expert Knut Knutson imponeras av hantverket:

– Borgila med Erik Fleming i spetsen är en utav av Sveriges främsta silversmeder, och dateringen är 1931 och sedan ges den då i gåva 1932 så allt det stämmer, tillverkad i Stockholm, säger han.

Kronprinsessan har också med sig en kökshandduk i linne från tiden då hennes farmor och farfar flyttade in på Haga. Experternas kommentarer kring linnehandduken blir dock något mer kortfattade.

– Tack för att vi fick ta del av dem, stor glädje, säger Richard Thunér i programmet.

”Antikrundan” sänds på SVT1 torsdag 20.00.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kronprinsessan Victoria

Antikrundan

Anne Lundberg