”Arn”: Jag är fåfäng

NÖJE

Joakim Nätterqvist om att bli filmstjärna – och att våga vägra sexscener: Det är modigt

1 av 4 | Foto: ”Vem har inte sett en naken kropp?” Arn har inte gjort det – i alla fall inte en kvinnokropp. Med sin älskade Cecilia börjar utforskandet.

Det hettar till i skogsdungen.

Men sexscenerna i ”Arn – tempelriddaren” blev inte lika avslöjande som planerat.

– Hur spännande är medeltidssex egentligen? Det finns ju bara ett visst antal ställningar, säger Joakim Nätterqvist.

Han rättar till Hermès-halsduken och skakar på huvudet.

Det går liksom inte att ta in, förklarar stjärnan.

För nu är han en stjärna.

I går fick Joakim Nätterqvist, 33, sitt stora genombrott som Arn Magnusson.

Han är både upprymd och ödmjuk inför uppmärksamheten.

– Det har varit överväldigande. Jag är som ett barn i en godisfabrik.

Första gången han såg filmen var ensam i en biosalong med fyra familjemedlemmar.

Vad tyckte familjen?

– De tyckte om den. Men vad skulle de säga? De älskar ju mig (skratt). Det är också lite överdådigt för anhöriga att se. Jag har ju sagt till dem, utan att jag fattat själv överhuvudtaget hur stort det är, att det kommer bli väldigt mycket uppmärksamhet kring mig. Och det är ju det – det är en chock.

Har du varit spänd inför premiären?

– Jag har varit för jävlig de senaste dagarna av nervositet och stress. Som kvinnor som är gravida brukar prata om att väntan gör dem handlingsförlamade. Jag har nog varit odräglig.

”Jättepersonligt”

Men sambon Sunshine Cunningham, 35, fanns vid hans sida på kändispremiären i veckan. Sonen Zeth, 5, fick stanna hemma. Annars ganska frispråkiga Nätterqvist blir dock som en mussla när familjen kommer på tal.

– Jag respekterar att andra pratar om sitt privatliv men för mig känns det helt fel. Jag gör det här jättepersonligt och tar konsekvenserna. Det här är mitt arbete men de har inte varit med i valen som jag gör.

Sonen Zeth var dock med ibland under inspelningen. Hans lekkamrat Ossians, 4, mamma är Sofia Helin, som spelar Arns stora kärlek Cecilia. Hon och Joakim Nätterqvist känner varandra sedan flera år tillbaka.

– Vi gjorde slutproverna tillsammans på scenskolan. Sedan gjorde vi Lars Norén-pjäsen ihop för två år sedan. Men

när de tillsatte rollerna för ”Arn” visste de inte att vi känner varandra.

Trygg med Sofia

Underlättade er vänskap i kärleksscenerna?

– Vi har en väldigt öppen relation och det finns en trygghet med någon man jobbat med så länge. Det var diskussioner fram och tillbaka om hur mycket vi ville visa och hur.

Vad kom ni fram till?

– Man vill ju inte se oss ligga och knulla och stöna men hur berättar man det? Man tappar konceptet lite om det är helt naket och man bara ska tänka på att hon har schyssta pattar. Scenanvisningarna kanske var mer avslöjande än vad det blev.

Varför?

– Man ska hitta ren och skör kärlek mellan två människor som inte ska ha någon direkt sexuell erfarenhet. Det fanns ju hemliga arkiv i klostret om hur kvinnokroppen såg ut men jag hade ju inte kunnat se någon. Jag är så stolt att vi inte gick in och gjorde någon lång sexscen. Att inte göra det i dag är rätt modigt.

”Jag ser konstig ut”

Hur var det att se sig själv på vita duken?

– Jag är jättefåfäng. Samtidigt vet jag att jag inte ser ut så egentligen. Det händer någonting när man jobbar. Jag ser konstig ut för att jag ska förmedla vissa känslor.

Ja, du visar mycket känslor men säger inte så mycket i första delen av filmen.

– Det är jättemedvetet. Vi strök och tog bort en massa onödiga repliker som inte behövdes.

Kroppsspråket fick föra din talan alltså?

– Ja, som i scenen med Cecilias syster reagerar jag på att det går för fort. Det är ju den reaktionen jag jobbar med. Jag ser ett bröst och tar mig mellan benen. Fick jag stånd nu, liksom? Vad händer med kroppen?

Du har hyllats av filmrecensenter för din insats. Hur känns det?

– Det känns skitbra. Jag blir helt avslappnad. Om någon inte tycker att jag funkar i rollen som Arn får vi ju ett helvete.

Vad tycker du själv då?

– Helt avstängt och okänsligt. Därför måste jag se filmen 30–40 gånger för att kunna se arbetet som jag har gjort. Jag hoppas att jag någon gång i livet kan se det för det kan jag inte nu.

Joakim om ...

... budgeten på 210 miljoner kronor:
”Det är skönt med en budget på 210 miljoner, ju mer pengar desto bättre resultat. Det är en orolig känsla att få ha huvudrollen i den största produktionen någonsin inom svensk film. Diskussionerna om filmens kvalitet som varit innan är bara bra eftersom det plockar ner förväntningarna. Men jag tror ju inte att det kommer att bli en flopp.”

... stridsscenerna till häst:
”När jag fick rollen visste ingen att jag redan kunde rida. Jag gjorde i stort sett alla stuntsen själv. Stuntmännen såg till att jag inte skadades men sen slog ju de sig i stället (skratt). Det inger en mäktig känsla att man kan se mig i närbild rida på slagfältet. Hästar är en del av den jag är. Farfar var ryttmästare i det militära och tävlade liksom pappa i hästhoppning. Mamma har tävlat sedan hon var 15 år.”

... att bli artist:

”Jag brinner lika mycket för skådespeleriet som för musiken. Jag och min kompis Jonas Olofsson kallar oss ’Soldier & me’. Jag skriver text och sjunger, han gör musiken. Vi ska släppa en platta snart.”

Fakta

Namn: Dag Joakim Tedson Nätterqvist. Ålder: 33. Bor: Stockholm. Familj: Sambon Sunshine Cunningham, sonen Zeth, 5. Yrke: Skådespelare, artist. Inkomst: 300 000 tax år 07. Aktuell: Som huvudrollsinnehavare i ”Arn – tempelriddaren” som hade premiär i går. ”Arn – riket vid vägens slut” året efter samt tv-serien som ska sändas i TV 4.

MERITLISTA

1998 ”Beck – Öga för öga”

1998 ”Veranda för en tenor”

2001 ”Sprängaren”

2001 ”Tsatsiki – vänner för alltid”

2002 ”Bäst i Sverige!”

2002 ”Stackars Tom”

2004 ”Linné och hans apostlar”

2007 ”Arn – tempelriddaren”

2008 ”Häxdansen” i SVT

2008 ”Arn – riket vid vägens slut”