Inga svenska jury- grupper i schlagern

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-10

Christer Björkman: Vi vill gärna ha ett bra resultat i Eurovision

Det blir inga svenska jurygrupper i årets Melodifestival.

I stället är det en helt internationell jury som tillsammans med tittarna avgör vilket bidrag som ska skickas till schlager-EM.

Christer Björkman.

De svenska jurygrupperna i Melodifestivalen slopas helt. När årets final går av stapeln den 12 mars kommer det att vara elva utländska jurygrupper som tillsammans med tv-tittarna avgör resultatet. Det meddelade tävlingsproducenten Christer Björkman och Melodifestivalens projektledare Thomas Hall på måndagen.

– Vi vill gärna ha ett bra resultat i Eurovision, och vi tror att det här kan vara en väg. Vi hoppas det, säger Christer Björkman.

Fräsch blick

Björkman menar att en helt internationell jury kommer att titta och lyssna på finalbidragen med fräscha ögon och öron:

– Vi har märkt genom åren att man bygger mycket känslor för låtarna och artisterna under den sex veckor långa turnén, och det blir ett problem. Man är påverkad av så många andra faktorer än bara själva låten, men i Eurovision handlar det ju bara om där och då. Vi vill få tillbaka den blicken i finalen – hur ser man på låten när man hör den för första gången?

Vilka elva länder som kommer att utgöra juryn är ännu inte klart.

Precis som förra året delar juryn ut totalt 473 poäng, lika många som tittarna.

Schlagerprofilerna om nya reglerna:

Bert Karlsson, schlagerveteran:

– Jag tycker det är mycket bra med en internationell jury. Media styr tävlingen och den svenska juryn röstar bara som de skriver. Sedan borde inte telefonröstarna få mindre makt.

Fredrik Kempe, låtskrivare och artist:

– Jag tycker det känns rätt fräscht med den här förändringen. Det viktigaste är att det blir ett härligt party för hela svenska folket. Samtidigt borde tävlingen förändras mer i grunden. Vinnare utses alldeles för sent och hinner inte lanseras i Europa innan Eurovision drar igång.

Alexander Bard, låtskrivare och artist:

– Det känns ganska logiskt med en internationell jury. Den svenska röstar ändå bara som folket gör. Christer Björkman har ett omöjligt uppdrag att både göra ett tv-program som lockar många tittare samtidigt hitta en låt som ska vinna Eurovision. Jag tror det blir sista försöket i det här formatet sedan måste tävlingen göras om.

Carolina Norén, radiopratare och schlagerentusiast:

– En sådan här tävling måste förändras hela tiden och jag är nog mest positiv till att få ett internationellt perspektiv på tävlingen. Men man får inte heller ha för mycket fokus på att vinna Eurovision, låtarna måste göras med hjärtat också.

TT Spektra

Följ ämnen i artikeln