Eric Saade stoppad – i Ryssland

Publicerad 2011-04-16

Nekas tv-show Hånas av rival Anklagas för plagiat

Skandaler kantar Eric Saades besök i Ryssland.

Han anklagas för plagiat av sin ryska rival – och blev stoppad i ett tv-program.

– Jag kan inte se en enda likhet mellan honom och mig, säger han.

Just nu befinner sig Eric Saade, 20, på en promotionturné i Ryssland inför Eurovision song contest.

I samband med besöket har ett storbråk brutit ut mellan honom och Rysslands Eurovision-artist Alexey Vorobyov, 23. Han tävlar med låten ”Get you”, skriven av svenska demonproducenten RedOne.

Alexey Vorobyovs ryska fans går till hård attack mot Eric Saade. De anklagar honom för att ha stulit såväl danssteg som idén med glasburen från Alexey Vorobyov.

’Ge honom en egen dans’

Vorobyov uppträdde nämligen redan på ”MTV music awards” 2007 i en glasbur som krossades, snarlik Eric Saades Eurovision-nummer.

– Det är helt enkelt otroligt! Jag skulle inte ha att brytt mig om det bara hände en gång. Kan inte den svenska deltagaren anlita en koreograf som kan ge honom en egen dans? säger Alexey Vorobyov i tidningen Tvoy.

Eric Saade, som befinner sig i Moskva, slår tillbaka mot sin rival.

– Jag kan inte se en enda likhet mellan honom och mig. Han ser ut som en Wallmans-artist, en sådan där showartist som står och sjunger och han har en ganska dålig låt, säger han.

Plagiatanklagelserna har genererat stora rubriker i de ryska tidningarna de senaste dagarna.

– Jag skrattade ganska mycket när jag insåg att de tyckte att jag hade stulit ett danssteg där jag står på tå. Jag funderade direkt på om de visste vem Michael Jackson var, säger Eric Saade.

Många kör med glas

Eric Saade hade ingen aning om vem Alexey Vorobyov var innan han kom till Ryssland.

– Visst han hade gjort någon glasgrej, men hur många har inte gjort det?

Eric Saade menar att ryssarna håller på med lite ”dirty games” för att sätta käppar i hjulet för Saades framgång.

– Skillnaden mellan honom och mig är att jag är en popartist och vad han är vet jag inte, säger han.

Tidigare i veckan skulle Eric Saade ha uppträtt i talangjaktsprogramet ”Star academy” i Ryssland. Plötsligt stoppades hans medverkan. Anledningen? Enligt en källa ska flera inblandade, bland dem Vorobyovs manager, Baronessan Ekatarina Geshman Valdek, ha uppfattat det som opatriotiskt att lyfta fram Alexey Vorobyovs rival.

– Eric Saade stoppades av det svenska teamet bakom Alexey Vorobyovs låt och tv-kanalen som tyckte att det var antipatriotiskt att låta den största rivalen uppträda i ”Star academy”, säger Philipp Kirkorov, en stor rysk artist som hjälper Eric Saade under hans vistelse i Ryssland.

’Slår honom på scen’

Tomas Lingman, Saades manager, menar att ryssarna har velat skapa en skandal.

– Nu har Eric vänt det till sin fördel då han inte ens vet vem killen är. Det har väckt intresse för Eric efter att hans framträdande ställdes in, säger han.

I kväll kommer de båda rivalerna att mötas för allra första gången – i ett annat ryskt tv-program. Eric Saade tar mötet med ro.

– Jag kommer att slå honom på scenen i stället. Jag snackar inte en massa innan, säger han.

ANNONS