Malena Ernman bojkottar Sveriges radio

Operastjärnan ställer in planerad intervju efter Soran Ismail-debatten: ”Jag blev så jävla förbannad”

Malena Ernman bojkottar SR efter tystandet av Soran Ismail.

– Jag blev så jävla förbannad, säger hon till Nöjesbladet.

I kväll hade Malena Ernman, 43, en inplanerad intervju i programmet Karlavagnen i Sveriges radio P4, men operasångerskan kommer inte att höras i radio. På sin Facebooksida skriver hon:

”Hej Sveriges Radio. Jag är antirasist och kan därför inte som avtalat medverka som gäst i kvällens Karlavagnen. Hälsningar Malena Ernman”

”Är ett ställningstagande”

När Nöjesbladet ringer upp förklarar Malena Ernman bojkotten.

– Det är ett litet ställningstagande. Jag blev så jävla förbannad angående Soran och tänkte att det här är väl det minsta jag kan göra, säger hon.

Beskedet om att SR ber komikern Soran Ismail att ta ett uppehåll från sin roll som bisittare i Morgonpasset i P3, för att han anses ha tagit för tydlig ställning mot Sverigedemokraterna, gör Malena Ernman, som nu arbetar på operan i Zürich, arg.

– Tystnaden är värst. Här i Schweiz har det precis varit folkomröstning, och de har röstat så rasistiskt. Folk på gatan här vet knappt om att det har varit val, det är en stor nationell tystnad och det gör mig så förbannad, säger hon.

”Vi är bättre än så i Sverige”

Schweiz har nyligen folkomröstat för att riva upp landets fria rörlighetsavtal med EU och därmed begränsa invandringen till landet.

– De förstör för sig själva och för hela Europa. Minsta lilla försök till tystnad måste motverkas. Har man möjlighet att säga någonting ska man ta mig fan göra det också. Vi är bättre än så i Sverige, säger Malena Ernman.

Uppmanar du fler att bojkotta Sveriges radio?

– Fler tycker nog som jag, men alla kanske inte har möjlighet att ta ställning. Jag hade det och tog ställning.

Malena Ernman kommer inte att bojkotta SR och SVT under resten av valrörelsen. Det vore ”korkat”, säger hon.

– Jag hade kunnat nöja mig med att Soran får komma tillbaka till programmet efter valet, men jag tycker att det är viktigt att markera.

SR:s argument för Sorans uppehåll är en äventyrad neutralitet, har du förståelse för det?

– Jag förstår logiken, men jag är ingen politiker. Jag är bara en jävla operasångerska. Det är jättelätt för mig att tjafsa, så jag tjafsar, säger Malena Ernman.

Publisert: