Soran Ismail stängs av från SR under valet

avRebecca Haimi

Men nu ber kanalchefen om ursäkt för uttalandet om att Ismail vill ”döda Sverigedemokraterna”

1 av 3 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Soran Ismail.

Soran Ismail tar ett uppehåll från Sveriges radio till efter valet i höst. Komikern anses vara för politisk för att vara programledare under valrörelsen.

– Vi kan inte ha programledare som säger att de hatar Sverigedemokraterna under ett val, säger Lotta Mossberg, kanalchef på P4 Radio Stockholm, och tar senare tillbaka uttalandet.

Soran Ismail hörs med jämna mellanrum som programledar-sidekick i morgonpasset i Sveriges radio P3. Han är kontrakterad hos SR till årsskiftet, men tar från och med den 25 februari time out från uppdraget.

Tar upphåll under valrörelsen

Soran Ismail, 26, berättar i podcasten ”Tsknas” att han han placerats ”i karantän” av Sveriges radio, eftersom han anses ha profilerat sig som meningsmotståndare till Sverigedemokraterna och därmed äventyrar Sveriges radios policy om opartiskhet inför valrörelsen.

– Ordet karantän stämmer inte riktigt. Han är kontrakterad x antal gånger under ett år. Så han tar ett uppehåll under valrörelsen, säger Lotta Mossberg, som även ansvarar för sändningarna i P3.

På vilket sätt anses Soran Ismail vara för politisk?

– Han säger till exempel att han vill döda Sverigedemokraterna. Oavsett vad man tycker om sakfrågan kan vi inte ha programledare i Sveriges radio som är så öppna med sina åsikter om ett riksdagsparti. Vi vill inte äventyra vår neutralitet under ett val.

”Är självvalt”

Enligt Lotta Mossberg var SR och Soran Ismail överrens om saken.

– Jag kan inte förbjuda Soran att hata Sverigedemokraterna eller att prata politik på en scen, så jag hade ett snack med honom och frågade om han kunde tänka sig att eliminera det han gör utanför SR, men han är här så pass sällan så det ville han inte. Det här är lite självvalt.

I så fall, kan fler programledare tänkas bli avstängda under valrörelsen?

– Inte som jag ser det i dag, men det får jag låta vara osagt.

Ber om ursäkt för uttlanden

Senare skickar Sveriges radio ut ett pressmeddelande där de förklarar att Lotta Mossbergs uttalanden om Soran Ismail är felaktiga.

”Uttalanden i media av mig som 'Soran har sagt att han vill mörda Sverigedemokraterna' och 'Soran propagerar mot Sverigedemokraterna' är olyckliga, felaktiga och jag vill verkligen be om ursäkt för dessa formuleringar" skriver SR i Lotta Mossbergs namn.

”Stort intresse för SD”

Caroline Pouron är programchef i P3. Även hon vill understryka att Soran Ismails radiouppehåll är självvalt.

– Soran har ett stort intresse för just Sverigedemokraterna. Han vill fortsätta att föra debatt även under valrörelsen. Vi är superöverens om det.

På frågan om fler programledare kan komma att tystna under valet svarar Caroline Pouron:

– Soran är ett speciellt fall. Han har pinpointat ett specifikt politiskt parti. Vi drar gränsen vid partipolitiskt engagemang. Det är känsligt. SR har extra hårda regler under den här perioden.

”Mer emot rasismen i sak”

I poden säger Soran Ismail att det är ”jävligt känsligt just nu”.

– Det var inte så mycket till val i mitt fall. Från och med den 25 februari till att valet är över får jag inte höras, säger han.

Om Soran Ismail skulle valt att stanna kvar som sidekick i Morgonpasset hade han inte fått åka på den planerade turnén med komikerkollegan Magnus Betnér, menar Ismail, och berättar vidare att han enligt SR nu har profilerat sig som motståndare till Sverigedemokraterna.

– Jag är mer emot rasismen i sak än Sverigedemokraterna, men de anser att jag är profilerad, säger Soran Ismail.

”Jag är minst lika politisk”

Kakan Hermansson är liksom Soran Ismail programledarsidekick i Morgonpasset i P3.

– Jag är minst lika politisk som Soran, men partipolitik intresserar mig inte. Min politiska bakgrund är mer autonom, säger hon.

Så du är inte oroad över din egen programledarroll inför valet?

–  Nej, absolut inte. Det är klart att partipolitiska frågor kan kopplas till vad jag tycker, men jag har jobbat för SR i två år och det är extremt tydligt vad som gäller.

Vad tänker du om att Soran tar time out?

– Det är trist för han är en fantastisk person att jobba med. Jag har full respekt och förståelse för hans val, säger Kakan Hermansson.

Nöjesbladet har sökt Soran Ismail, och Lotta Mossberg för en vidare kommentar, utan framgång.