”Jag nådde botten”

avFrida Söderlund, Helena Trus

Helena Paparizou om att göra comeback i schlagern och sin depression: ”En himla resa”

1 av 3

Depressionen hade tagit Helena Paparizou till botten.

Efter tio års tjatande av ­Christer Björkman – nu är ­Eurovision-vinnaren tillbaka i schlagern.

– Jag är en överlevare, säger hon.

Efter pappans plötsliga bortgång gick allt nedåt för den forne Eurovision-vinnaren Helena ­Paparizou, 31.

Hon hamnade i en ­depression och drabbades av både torgskräck och struma.

– Det blev en väldig rutschkana nedåt efter det att min pappa gick bort. Det kostade mig väldigt mycket. Men livet går vidare och för varje dag blir man lite starkare, säger Helena Paparizou till Nöjesbladet, efter att halva startfältet i Melodifestivalen 2014 ­presenterades i går.

”Var så självklart”

Pappa Georgios ­Paparizou, 60, drabbades av en plötslig hjärtattack 2008. Efteråt grävde Helena ner sig i jobb i Grekland, och fortsatte att tacka nej till tävlingsproducenten Christer Björkmans ständiga charmoffensiv att få med henne i Melodifestivalen.

Först i år tackade hon ja, efter att Björkman försökt övertala henne under tio års tid.

– Det var så självklart när jag hörde låten att jag skulle ha den i mitt liv och att jag skulle vara med i Melodifestivalen, för en gångs skull. Det var rätt tajmning.

Låten ”Survivor” beskriver exakt vad Helena Paparizou är. Men bakom sig lämnar hon flera tuffa år.

– Det tuffaste är ju inte hela proceduren till att man hamnar i en depression, det är hela proceduren att ta sig ur depressionen. Att säga ”nu har jag nått botten och nu måste jag upp igen”. Så det har varit en himla resa, säger hon.

– Låten får mig att uttrycka det jag levt och överlevt i mitt liv. Jag är en överlevare, vi är alla över­levare. Man ska kämpa för det varje dag.

”En fantastisk låt”

Tävlingsproducenten Christer Björkman, 56, säger att det var ­låten som gjorde att Helena Paparizou till slut kunde övertalas.

– Det är en fantastisk låt och hon har en fantastisk röst. Det finns en laddning kring Helena, att hon tävlat och vunnit för Grekland men ännu inte tävlat för Sverige, säger han.

Björkman hymlar inte med att han vill att Sverige ska vinna ­Eurovision song contest i Köpenhamn i vår.

Loreens seger blev så monumental att det blev en låsning. Nästa års melodifestival känns mycket friare och ­roligare. Låtarna är bättre, nu är hungern tillbaka. Klart vi ska vinna Eurovision igen, det är vårt mål och ambition, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM