Zackari om ”Musikhjälpen”: Mer än ett program

TT

Uppdaterad 2021-12-09 | Publicerad 2021-11-17

Brita Zackari, Oscar Zia och Anis Don Demina är trion som kommer leda årets "Musikhjälpen" i P3.

Det blir Brita Zackari, Anis Don Demina och Oscar Zia som kliver in i en glasbur i Norrköping för att leda årets ”Musikhjälpen” och kämpa mot barnarbete.

– Fy fan vad jag kommer att gråta, säger Anis Don Demina.

Brita Zackari var med som programledare redan förra året, och när hon fick frågan i år kändes det självklart att återvända.

– Det är världens roligaste jobb. Det finns inget annat sammanhang där man har så otrolig kontakt med publiken i och med att man skapar programmet tillsammans. Det är mer än ett radio- och tv-program och man jobbar för en gemensam sak. Personligen är det här den tiden på året då jag återfår hoppet om mänskligheten, säger hon.

”Berövade på mänskliga rättigheter”

Anis Don Demina och Oscar Zia gör båda premiär som programledare, men har deltagit som artister tidigare och Oscar Zia har också varit publikens ambassadör.

– ”Musikhjälpen” är som en tradition, jag har fått äran att gästa och vara med om den varma känslan år efter år, men det känns ändå som ett abstrakt uppdrag, säger Zia.

Temat för årets ”Musikhjälpen” är ”För en värld utan barnarbete” och programmet ska sätta fokus på att 160 miljoner barn i världen just nu tvingas till barnarbete.

– Jag kan inte så mycket om det här ämnet. Det blir jävligt uppenbart hur man är en svensk privilegierad medborgare som inte alls är medveten om hur världen ser ut. Det är ju 160 miljoner liv som blir berövade på sina mänskliga rättigheter, säger Oscar Zia.

Årets tema är "För en värld utan barnarbete".

”Blir lätt berörd”

Anis Don Demina är beredd på starka känslor i glasburen.

– Jag kommer nog att gråta mest av alla, fy fan vad jag kommer att gråta. Jag har väldigt nära till tårar och jag blir lätt berörd och med det här temat tror jag att alla kommer att gråta. Vi är där för att lära oss tillsammans och än så länge har vi bara skrapat på ytan, säger han.

”Musikhjälpen” är ett radio- och tv-evenemang som har sänts en vecka per år sedan 2008 med syfte att samla in pengar för att arbeta med mänskliga katastrofer. Under veckan direktsänds Musikhjälpen dygnet runt på P3 och SVT Play. Årets program sänds från Gamla Torget i Norrköping 13–19 december.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln