Kompositören Vangelis död

Martin Yngve/TT

Publicerad 2022-05-19

Den grekiske musikern Vangelis, här på bild 1992, har avlidit.

Den Oscarsbelönade grekiske kompositören Vangelis har avlidit, uppger Greklands premiärminister.

”Vangelis Papathanassiou finns inte längre bland oss. Musikvärlden har förlorat den internationella artisten Vangelis, det elektroniska ljudets stjärna”, skriver premiärminister Kyriakos Mitsotakis på Twitter.

1981 nynnade en hel värld på ledmotivet till filmen ”Triumfens ögonblick”. Musiken till några brittiska idrottsmän som tränade inför OS 1924 tillhör 1980-talet mest kända filmkompositioner och ledde till såväl en Oscarsstatyett som en Grammynominering för Vangelis.

Musiken klättrade dessutom upp som både album- och singeletta på USA-listan och blev det stora genombrottet för Evángelos Odysséas Papathanassíou, som födes i Agria 1943.

Vangelis började sin karriär som popmusiker i hemlandet men flydde hemlandet för Paris efter militärjuntans maktövertagande 1967 och bildade med bland andra landsmannen Demis Roussos bandet Aphrodite's Child.

När bandet splittrades gick han över till elektronisk musik för film, tv och teater, en genre han starkt förknippas med.

Året efter ”Triumfens ögonblick” kom nästa succé med den futuristiska musiken till ”Blade runner”, som följdes av bland annat ”Försvunnen” (också 1982), ”The Bounty” (1984) och den Golden Globe-nominerade musiken till ”1492 – Den stora upptäckten” (1992).

Med åren tog teatern och olika liveprojekt över och filmuppdragen blev allt mer sällsynta. Hans musik fortsatte dock att sälja.

Enligt grekiska medier avled Vangelis på ett sjukhus i Frankrike på onsdagen. Dödsorsaken är inte känd. Vangelis blev 79 år.

ANNONS