Jan-Olov Andersson

Carola berättar öppenhjärtigt och känslosamt

Underhållande dag i ”Stjärnorna på slottet”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det mesta visste vi redan.

Ändå blir Carola Häggkvists avsnitt av ”Stjärnorna på slottet” väldigt underhållande, för att hon berättar så öppenhjärtigt och känslosamt.

Hon har varit en av Sveriges mest kända artister sedan hon vann Melodifestivalen med ”Främling” 1983.

Jag har varit nöjesjournalist några år längre och har alltså följt hela hennes karriär, i med- (nästan bara) och motgång.

Det är konstigt, men… det är inte alltid de mest självklara sakerna man minns.

När jag bevakade en tidig folkparksturné kramade både Carola Häggkvist och pappa Jan, som var någon slags manager för henne, om mig.

– Du måste ha ätit mycket vitlök till middag, sa Carola.

Hjärtlig och rakt-på-sak har hon alltid varit.

Fan om hon någonsin sjungit bättre än då!

Några år senare var vi i bröderna Samuelssons tält vid en camping på norra Öland. Ett par tusen frireligiösa i publiken. Någon spelade hammondorgel. Carola sjöng gospel. Det blev på tok för religiöst för min smak. Men fan om hon någonsin sjungit bättre än då!

Med det vill jag ha sagt att när Carola i SVT:s ”Stjärnorna på slottet” avhandlar sitt liv och sin karriär, blir jag mindre förvånad än de övriga deltagarna framför tv-kamerorna.

Jag har hört och sett det förut, nästan allt.

Carola berättar om sitt liv i ”Stjärnorna på slottet”.
Carola berättar om sitt liv i ”Stjärnorna på slottet”.

Fast inte det där att hon var nära att ta till rakbladet för att få slut på alltihop, när hon hade ångrat kontraktet som tvingade henne att göra en platta med Bee Gees.

Mediabevakningen från kvällspressens sida har jag förstås upplevt från andra sidan, även om Carola själv inte alltid direkt varit negativ, särskilt inte under senare år när hon dikterat villkoren ganska mycket själv.

David Lagercrantz, den före detta kvällstidningsjournalisten, fungerar den här säsongen ibland som journalist i programmet med nyfikna frågor.

Marika Carlsson, med sin frireligiösa uppväxt, var nyfiken på Carolas tro, men det liksom glömde man bort.

Det finns en miljon böcker jag hellre läser…

Livräddningsövningarna med ambulansförare var välmenta, men blir inte så bra tv och kanske speciellt inte i detta sammanhang.

– Det handlar om medmänsklighet och empati, sa Carola. Var hon står där, visade hon med eftertryck i berättelserna om vad hon gjorde under flyktingkrisen för sju år sedan.

Carola i ”Stjärnorna på slottet”.
Carola i ”Stjärnorna på slottet”.

Och där hennes exmake skrivit en vad det verkar elak bok (det finns en miljon böcker jag hellre läser…), så avfärdade Carola deras relation på två meningar, utan att nämna honom vid namn.

Normalt avskyr jag ljudböcker. Men om Carola någonsin kommer till skott med sin självbiografi, är det undantaget, boken jag hellre lyssnar till än läser, om hon berättar lika inlevelsefullt som i det här programmet.

Publisert:

LÄS VIDARE