Helena Hysén har fått cancer – ska opereras

”Fruktansvärd dödsångest”

Hon kände något som tryckte i halsen – men läkarnas tester visade ingenting.

Till slut tog Helena Hysén saken i egna händer och i veckan fick hon mardrömsbeskedet: cancer.

– Allt blev nattsvart. Ska jag dö nu?

Allt började med att tv-profilen och före detta fotbollsfrun Helena Hysén, 59, i början av året kände att det var något som tryckte i halsen. Hon blev också hes vilket gjorde henne orolig.

– Jag hade tumörer och cystor i halsen när jag var 27 år så jag har kollat dem emellanåt. Nu har jag en längre tid känt att jag har varit väldigt trött så jag kollade upp det i vintras på Sahlgrenska, men de såg ingenting. Jag kände ändå att något var fel så jag gjorde om det i somras och i juli fick jag svaret att det fortfarande inte var någonting.

Elakartad tumör

Helena Hysén fortsatte känna sig hes och att något var fel så hon beslutade sig för att ta saken i egna händer.

– Jag gjorde ytterligare en undersökning och test privat på Carlanderska här i Göteborg för en vecka sedan. I tisdags ringde läkaren och frågade om jag var själv och om jag satt ned. Då förstod jag direkt. Han sa att jag har en tumör på sköldkörteln och den är elaklakartad.

Tankarna började snurra i huvudet på Helena.

– Bara att höra ordet cancer är fruktansvärt och laddat och allt blev nattsvart. De ville att jag skulle komma dit dagen efter och jag funderade på alla frågor som kom upp. Ska jag dö nu? Jag fick sådan fruktansvärd dödsångest, jag är inte ens 60. Jag är inte beredd på att dö.

Helena Hysén.
Helena Hysén.

Vad händer nu?

– Jag ska bli opererad inom fyra veckor, men jag har inte fått någon tid ännu. De säger att det här kommer att bli bra, men jag känner att jag inte har fullt förtroende för sjukvården. Jag förklarade för dem att inom fyra veckor ska den här tumören vara väck. Bara tanken och vetskapen att jag har den här tumören inom mig gör att det kryper i kroppen.

Trots att tumören är elakartad är prognosen god enligt läkarna.

– De säger att den här typen av cancer behöver man inte stråla eller äta cellgifter för utan det ska räcka med att de opererar bort den.

Hur mår du?

– Jag är jätteorolig. Jag undrar om det har spridit sig. Man får sådana ångesttankar så jag bad dem skriva ut sömnpiller så jag kan sova. Jag målar upp hemska scenarier och ligger och tänker.

Helena Hysén.
Helena Hysén.

Hur reagerade familjen och barnen?

– De blev rädda förstås. Jag tog med mig min dotter Annie till sjukhuset så hon skulle få höra allt och ställa frågor. Hon har sedan informerat de andra barnen Alex och Anton så de inte tror att jag undanhåller något.

”Gått upp tio kilo”

Helena Hysén förklarar att det inte bara var klumpen i halsen och hesheten som gjorde henne fundersam, hon har även gått upp i vikt.

– Från årsskiftet har jag gått upp tio kilo och det har med sköldkörteln att göra, den påverkar ämnesomsättningen. Jag har frågat om det flera gånger för jag äter inte annorlunda mot tidigare. Jag äter inte ris, pasta och mindre portioner så jag har förstått att det är något fel. Man känner sin egen kropp, men det är jobbigt att hela tiden behöva övertyga läkarna om att någonting är fel.

Vad tror du hade hänt om du inte hade stått på dig?

– Då hade det kunnat gå åt pipan och det gör mig så förbannad.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN