Lisa Anckarman om hudsjukdomen: ”Många tror att jag ljuger”

Lisa Anckarman.
Lisa Anckarman.

Lisa Anckarman, 31, har fått hudsjukdomen vitiligo.

Nu berättar influencern om det tuffa beskedet och om allmänhetens misstankar om att det skulle vara ett pr-trick.

– Det har varit ganska många som haft taggarna utåt och trott att jag har hittat på det, säger hon till Aftonbladet.

Influencern, stylisten och tidigare ”Studio Paradise”-programledaren Lisa Anckarman, 31, delade nyligen med sig på sin Instagram om det tuffa beskedet att hon fått hudsjukdomen vitiligo. En sjukdom som visar sig genom depigmenterade hudområden på kroppen.

– Jag fick de första fläckarna, en i pannan och en i ljumsken, för typ ett halvår sedan. Det blev inget mer med det. Jag fattade inte vad det var och brydde mig inte jättemycket för det syntes inte så mycket. Men sen var det nu för bara drygt en månad sedan som det alltså exploderade. Så att jag är ju verkligen fläckig i hela ansiktet. Nästan lite mer ljus än mörk, säger Anckarman.

Sjukdomen utvecklas än, men är i allmänhet ofarlig. Lisas oro handlar mer om den utseendemässiga förändringen. Att hon måste jobba med det psykiskt.

– Det är som att jag spänt fast mig nu i en karusell och så får jag väl åka ner. För jag kan liksom inte göra nånting, det finns inget botemedel.

Lisa Anckarman.
Lisa Anckarman.

”Pinsamt och jobbigt”

Det var dock inte självklart att berätta om sjukdomen i första stund. Lisa fick beskedet mitt under inspelningen av hennes och fästmannen, Henrik Elvejord Borgs, 27, kommande realityserie ”Lisa & Henrik” som har premiär senare i oktober.

– Det var också lite läskigt för mig eftersom jag först måste öppna en dörr till mitt privatliv och vara en lite mer äkta karaktär. När man blir filmad hela tiden så kan man inte dölja saker. Så det tog ett tag.

– Min första känsla var ju att jag ville dölja det för det kändes pinsamt och jobbigt.

Lisa Anckarman, 31, och fästmannen Henrik Elvejord Borg, 27.
Lisa Anckarman, 31, och fästmannen Henrik Elvejord Borg, 27.

I serien kommer tittarna få följa Lisa under dagen då hon för första gången valde att inte sminka över sin vitiligo. Något hon gjorde i samband med en stor fotografering.

– Jag kände i hela kroppen att jag måste göra det. Både för mig själv men också för andra som är med om samma sak. Jag kan inte gå omkring och säga att jag är en förebild och att jag är så himla modig och cool, och sen så vågar jag inte ens visa när jag får lite hudförändringar. Det går liksom inte ihop med mig själv. Men det var ändå väldigt läskigt.

Lisa Anckarman.
Lisa Anckarman.

Misstankarna om pr-trick

Responsen på Lisas besked har varit spridda skurar. Hon tycker att klimatet på sociala medier har blivit värre, att alla bara går runt och väntar på att få säga nånting elakt.

– Det har varit ganska många som haft taggarna utåt och trott att jag har hittat på det. Alltså att jag gör det som en pr-grej vilket vi alla är i skottgluggen för, vi som jobbar i sociala medier. Eftersom det finns vissa som hittar på saker för att få views. Så jag har fått en hel del hat om jag ska vara ärlig. Att ”nu använder du den här sjukdomen för att tjäna pengar”, ungefär.

– Det har varit lite jobbigt att behöva tampas med det samtidigt som jag faktiskt tampas med den här sjukdomen och att våga visa den. Dessutom måste jag också övertala att det är på riktigt.

Lisa Anckarman.
Lisa Anckarman.

Men det var inte bara negativa reaktioner kring Lisas hudsjukdom – det var även många som visade tacksamhet och såg henne som en stor inspiration.

– De som förstår att jag har fått sjukdomen har ju bara varit positiva och glada och tyckt jag har varit stark som visat upp det. Och väldigt många föräldrar till barn och ungdomar som har vitiligo och varit jätteglada att jag går ut med det här för att vad jag vet så är det ingen annan i Sverige som har gjort det.

– Jag tycker att det känns jätteviktigt att inspirera med självförtroende och älska sig själv som man är, och allt det där klyschiga. Jag känner att det ligger nära mig på riktigt.

Publisert:

LÄS VIDARE