Krismöte på SVT om Cissi Wallin-dokumentär

Intern kritik mot ”De rättslösa”

Inköpet av Cissi Wallins dokumentär har väckt intern kritik på SVT.

Fyra dagar innan premiär bubblar fortfarande ilskan.

I eftermiddag håller kanalen ett krismöte där medarbetare ska informeras om processen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Den interna kritiken mot att SVT köpt in krönikören och debattören Cissi Wallins och författaren Maria Svelands dokumentär ”De rättslösa” jäser på SVT.

De kritiska rösterna menar att det är problematiskt att sända dokumentären samtidigt som Cissi Wallin är under utredning för förtal av komikern Soran Ismail. Hon anses också vara partisk i frågan.

I eftermiddag håller programchef Axel Arnö och programbeställaren Helena Olsson ett krismöte om filmen, som har planerad premiär på SVT Play nu på söndag, uppger källor med insyn för Aftonbladet. Många SVT-medarbetare ska vara anmälda till mötet.

Cissi Wallin.
Cissi Wallin.
I eftermiddag hålls ett krismöte efter intern kritik mot köpet av Cissi Wallins och Maria Svelands Metoo-dokumentär.
I eftermiddag hålls ett krismöte efter intern kritik mot köpet av Cissi Wallins och Maria Svelands Metoo-dokumentär.

Utreds för förtal

”De rättslösa” har beskrivits som en reaktion på att flera sexbrottsanklagade män fick tala ut i medier efter Metoo. I början av oktober uppgav SVT-källor att det pågick ett intensivt arbete med att klippa om dokumentären.

”Vi är mitt inne i en intern arbetsprocess”, skrev programchefen Axel Arnö i ett sms då.

Just nu pågår en förundersökning mot Cissi Wallin angående förtal av komikern Soran Ismail som anklagades för flera fall av våldtäkt och sexuella trakasserier 2017. I sociala medier har Wallin skrivit om de ”De rättslösa” och dokumentären ”Persona non grata”, där Soran Ismail talade ut om hur Metoo-rörelsen påverkat honom och hans karriär, i samma sammanhang.

”I april satt jag och Maria Sveland hemma på varsin kammare och kände en enorm frustration efter att ha sett SVT:s ’Persona non grata’ en dokumentärserie där Soran Ismail i princip okritiserad fick gråta ut kring att ha blivit anmäld och anklagad för sexuella övergrepp”, skrev hon på Instagram i slutet av september.

Soran Ismail.
Soran Ismail.

”Skrev vad jag tyckte”

Cissi Wallin själv sa i början av oktober till Aftonbladet att hon inte tycker att det är problematiskt att dokumentären sänds samtidigt som hon utreds för brott.

– Jag vet som sagt inte vad utredningen handlar om. Jag skrev om ”Persona non grata” och vad jag tyckte om den. Om det är förtal så vet jag inte om vi lever i en rättsstat längre.

Aftonbladet har sökt SVT:s Axel Arnö och Helena Olsson.
 

Publisert:

LÄS VIDARE