Schumer om mammarollen: Kommer att misslyckas

Av:  Gunnar Rehlin/TT

I sin självbiografi berättade Amy Schumer om sin komplicerade relation till sin mamma. Mycket av detta har hon använt i manuset till den nya tv-serien ”Life & Beth”.

– Mammarollen är så tuff, den är fylld med skuld och skam och glädje, säger den amerikanska komikern till TT.

Zoomsamtal brukar ibland vara hårt styrda av en moderator, men Amy Schumer blir inte styrd. Hon avbryter glatt och kommenterar och utropar ”Stockholm, åh, jag älskar Stockholm, det är en stad jag skulle kunna tänka mig att flytta till”.

I sin självbiografi ”The girl with the lower back tattoo: saker du inte vet om mig” berättade hon bland annat om sin relation till sin mamma Sandra. Den sistnämnda lämnade familjen när hon blev förälskad i en annan man – pappan till Amy Schumers bästa vän. När Amy fyllde 30 konfronterade hon äntligen sin mamma, inte bara om affären utan också om hur Sandra under alla år hade manipulerat dottern till att stödja henne. I boken skriver hon ”numera har vi en annan relation, vi har kontakt men jag vet var min gräns går”.

Ansträngt förhållande

Amy Schumers mamma lever fortfarande. Beth i tv-serien har också ett ansträngt förhållande till sin mor. När modern plötsligt avlider börjar Beth tänka tillbaka på vad det var som gick fel i deras relation, oftast med ömsint humor.

– Jag är nybliven mamma och det förändrar perspektivet när det gäller min egen mamma. Det är svårt att vara perfekt, man vet att man kommer att misslyckas. Min relation till henne är mångbottnad, säger Amy Schumer.

– När jag skrev (manus till filmen) ”Trainwreck” berättade jag om min pappa, i den här serien berättar jag om mamma. Mammarollen är så tuff, den är fylld med skuld och skam och glädje. Och det kommer fler liknande skildringar nu, och det beror på att kvinnor har fått mer makt att berätta sina historier. Det finns en mängd pappaberättelser, nu blir kvinnorna hörda.

”Tänkte på tidiga trauman”

För några år sedan blev hon gravid (”det blev jag i Ibiza”, ropar hon glatt). Amy Schumer berättar att hon då åkte tillbaka till ett ställe där hon hade varit mycket som liten.

– Jag satt där och tänkte tillbaka, det blev som en rå minnesjournal över mitt liv. Jag tänkte på tidiga trauman, hur de hade definierat vem jag är, om hur allt som händer en person gör dig till den du är i dag.

Många har åsikter om Amy Schumer – inte minst på sociala medier. Men det går inte att styra över hur andra upplever henne, konstaterar hon.

– Allt är rätt. Jag har aldrig respekterat sociala normer eller auktoritetsfigurer. Jag har valt att inte acceptera auktoritetsfigurer just därför att de är det. Jag vill ställa frågor för att på så sätt få veta om de förtjänar min respekt.

– Jag förvandlar de tragedier jag upplever till humor. Det är mitt sätt att tackla dem.

Publisert: