Nationalteatern

Progglegendaren Inga Edwards är död

Av: 

Rosanna Berg

Inga Edwards blev 82 år.

Foto: ARNE BERGQVIST

NÖJE

En av Nationalteaterns grundare är död.

Skådespelaren Inga Edwards blev 82 år.

”Det är obeskrivligt tungt, men också obeskrivligt mycket kärlek i sinnet”, skriver döttrarna Andrea och Susanna Edwards på Facebook.

Inga Edwards dog under tisdagen på Ersta hospice i Stockholm, skriver Göteborgs-Posten.

”Det är obeskrivligt tungt, men också obeskrivligt mycket kärlek i sinnet” skriver döttrarna Andrea och Susanna Edwards i ett inlägg på Facebook.

Inga Edwards var med och grundande den teatergrupp som senare kom att bli den legendariska Nationalteatern tillsammans med sin dåvarande make Folke Edwards i Lund i slutet av 60-talet.

Teatern flyttade sedan från Lund till Göteborg. Väl i Göteborg var hon även med och grundade Angereds teater 1978 tillsammans med bland andra Sven Wollter. Nationalteatern satte upp elva pjäser mellan åren 1969 och 1972 och blev en stor del av 70-talets proggrörelse.

Efter åren med Nationalteatern var Inga Edwards verksam på Göteborgs stadsteater.

1959 gjorde hon sin första filmroll i filmen ”Raggare!” av Olle Hellbom. Sedan har hon under sin skådespelarkarriär spelat i tv-serier och filmer som ”Tryggare kan ingen vara...” från 1984, ”Svidande affär” 1991 och senast i ”Wallander – fotografen” från 2006.

Konstkritikern Folke Edwards och Inga Edwards gifte sig 1961 och fick döttrarna Andrea och Susanna tillsammans. De har gått i föräldrarna fotspår när det kommer till yrkesval. Andrea Edwards är skådespelare och Susanna Edwards är filmskapare.

Döttrarnas ord

På Facebook skriver döttrarna om mammans död.

”Mamma Inga försvann igår, och vi hoppas och tror att hennes väktare från dom inre skogarna tog emot henne. Hon har varit sjuk några år, och fick leva länge innan hon blev det. Det är obeskrivligt tungt, men också obeskrivligt mycket kärlek i sinnet.”

De vill även tacka personalen på Ersta hospice där hon vårdats för sin sjukdom.

”Tack för er oändliga värme och professionalism som gjorde det möjligt för mamma att tillsammans med oss få släppa taget i lugn och ro och trygghet”, skriver Andrea och Susanna Edwards.

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa solglasögon och badkläder hos Åhléns - här är årets trender.

Åhlens

Nationalteatern på scen 1978.

Foto: CHARLIE GUSTAVSSON
Publisert:

LÄS VIDARE

JAN-OLOV ANDERSSON: Sven Wollter – en av de mest älskvärda personer jag träffat

ÄMNEN I ARTIKELN

Nationalteatern

Göteborg

Göteborgs stadsteater