Alexandra Nilsson ställer in reklamresa till Kina

Varnar nu andra influencers: ”Vill sätta press”

avAlex Hartelius

Alexandra Nilsson ställer in sin reklamresa till Kina.

Beslutet är grundat i de senaste rapporteringarna om landets behandling av muslimer.

– Det går emot mina principer och jag kan inte stå för att indirekt stödja det som händer just nu, säger hon till Nöjesbladet.

Kinas behandling av muslimer har varit rejält omskriven det senaste året. I juli visade en granskning från BBC att landet medvetet skiljer muslimska barn från sina familjer, sin tro och sitt språk.

Granskningen visade även att hundratusentals vuxna från muslimska minoritetsgrupper, främst uigurer, befinner sig i ”omskolningsläger” i den nordvästra provinsen Xinjiang. Det har även inkommit rapporter om försvinnanden, tortyr och brott mot mänskliga rättigheter.

Nästa vecka hade influencern Alexandra Nilsson, 28, en inplanerad reklamresa till Kina, men har valt att ställa in på grund av medias senaste rapporteringar. Det skriver hon på sin blogg.

Tanken med resan var att marknadsföra landet och med video och bilder berätta vad man kan göra i landet som turist.

– Just med tanke på det här så kändes det ännu mer fel att försöka måla upp en fantastiskt fin bild av landet och indirekt uppmuntra folk till att åka dit, samtidigt som såna här hemska saker händer. Det går emot mina principer och jag kan inte stå för att indirekt stödja det som händer just nu, säger hon till Nöjesbladet.

1 av 2 | Foto: Eero Hannukainen
Tanken var att Alexandra Nilsson skulle marknadsföra landet.

”Vill sätta press”

Beslutet fattades i samråd med resterande tre influencers som också var inbokade till resan.

– Men vad jag har förstått det som så kommer andra influencers att ta vår plats nu och det var därför jag la ut inlägget på min blogg, för att få dem att läsa och sätta lite press. Ibland är det inte lätt att förstå vilket stort inflytande man har som influencer. Vi har väldigt mycket makt och då måste man vara försiktig med vad man gör.

När skulle resan blivit av?

– Nästa vecka. Jag tror att det var den 23 oktober.

Hur mycket pengar hade du fått?

– Det är inget jag vill lägga fokus på, det kan lätt ta bort det viktiga i ämnet.

ARTIKELN HANDLAR OM