Johan Renck höll ”Chernobyl”-jobbet hemligt

”Sa aldrig något till min fru”

När svenska regissören Johan Renck läste manuset till tv-serien ”Chernobyl” hade han bestämt sig.

Utan sin frus, Elin Rencks, vetskap tackade han ja till projektet – vilket ledde till en äktenskapskris.

– Jag tackade ja men körde sedan strutsmetoden och sade aldrig något till min fru, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

HBO-serien ”Chernobyl” har blivit superhyllad för sin skildring av Tjernobylkatastrofen den 24 april 1986, nära staden Pripyat i dåvarande Sovjetunionen, och fått beröm för sitt sätt att spegla händelserna både innan och efter kärnkraftolyckan.

Serien är just nu den högst rankade på filmdatabasen på IMDB och skaparen Craig Mazin och den svenska regissören Johan Renck har hyllats för sitt sätt att återskapa händelsen.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar Johan Renck att han redan vid läsningen av manuset hade bestämt sig för att regissera ”Chernobyl”.

– Men då hade vi precis kommit tillbaka från ett år i Serbien och Montenegro och jag kunde bara inte släpa med mig familjen till Östeuropa igen. Men så började jag läsa, och vad bra det var, och så stod det klart att HBO ville ha mig, och från det ögonblicket handlade allt om att försöka hitta ett argument som jag kunde använda mot min fru för att kunna säga: ”Vi ska till Litauen!”

Tackade ja utan att berätta för sin fru

Tv-serien har främst spelats in i Litauen och i intervjun berättar Johan Renck att han tackade ja till projektet utan sin frus, Elin Rencks, vetskap.

– Jag tackade ja men körde sedan strutsmetoden och sade aldrig något till min fru. När hon åt middag med en producent på egen hand frågade hon henne hur det kändes att flytta till Litauen. Och hon bara: ”Nej, Johan har inte skrivit på…”

Elin Renck har själv berättat om händelsen på sin blogg och skriver att hon under samtalet med producenten förstod på minspelet att Johan Renck redan hade skrivit på för att göra tv-serien. När hon frågade producenten om detta möttes hon av tystnad.

”Jag såg hur hon förstod att hon hade planterat en ganska så stor bomb i vårt äktenskap som skulle smälla. Och det gjorde den, kunde inte ens vänta till taxin hem utan jag skriker ut över hela bordet till Johan som sitter på andra sidan. Jag kan skratta åt det idag men jag var fan inte glad då”, skriver hon och fortsätter:

”På något sätt visste jag ju att Litauen skulle bli av, men jag blev mest förbannad på att han inte kände att han vågade berätta för mig. Att alla andra visste utom jag. Det är väl typ den enda gången vi krisat ordentligt, och vi gick till och med en gång i parterapi. Allt blev ju bra tillslut och efter det är han till och med övertydlig i sin kommunikation gällande jobb”.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN