Eurovision song contest ställs in

Svenska bidraget med The Mamas får inte tävla

Uppdaterad 2020-03-19 | Publicerad 2020-03-18

Eurovision song contest ställs in på grund av coronaviruset.

Man hoppar över tävlingen helt och inga av årets artister får tävla.

– Det här året ställs in och därmed blir det ett icke-resultat., säger Christer Björkman.

”Det är med stor sorg som vi måste meddela att Eurovision song contest i Rotterdam 2020 ställs in. Under de senaste veckorna har vi sett över många olika alternativ på lösningar för att kunna sända Eurovision song contest”, skrev EBU i ett uttalande under eftermiddagen.

Beskedet har väntats de senaste dagarna när andra stora evenemang runtom i Europa och världen ställts in på löpande band.

”Logiskt och korrekt”

Christer Björkman som skulle vara Sveriges delegationschef i Nederländerna säger att det inte kom som en överraskning.

– Med tanke på omständigheterna är det helt logiskt och korrekt, säger han till Aftonbladet.

Detta innebär att alla bidragen diskas från tävlingen. The Mamas kommer alltså inte att tävla med sitt bidrag ”Move” överhuvudtaget.

– Man hoppar det här året och går till nästa år. Om allting har stabiliserat sig i världen blir det ett Eurovision 2021. Det här året ställs in och därmed blir det ett icke-resultat.

Det är första gången på 64 år som traditionen bryts, tävlingen har hållits sedan 1956.

The Mamas skulle tävla för Sverige i Eurovision song contest.
The Mamas skulle tävla för Sverige i Eurovision song contest.

The Mamas om beslutet

I ett sms till Aftonbladet skriver The Mamas, de svenska segrarna som skulle tävlat i Rotterdam i maj, att de respekterar beslutet.

”Vi respekterar naturligtvis detta beslut som nu är taget och under rådande akuta krisläge som vi alla befinner oss i är problemet större än att vi inte kan åka till Rotterdam. Självklart är vi otroligt ledsna på det personliga planet att vi och vår låt nu inte får lov att tävla i världens största musiktävling efter att ha vunnit den svenska uttagningen. Vi såg så otroligt mycket fram emot att få representera Sverige med Move. Vi hoppas att folk fortsätter att lyssna på vår låt med budskapet att vi gemensamt kan förflytta berg, något som känns extra relevant i dag då alla måste ta ansvar och göra det rätta. För om vi hjälps åt i denna svåra tid kommer det också att resultera i något gott till slut. Våra tankar går också till arrangören av ESC som jobbat hårt i motvind. Ta hand om er!”.

Framtiden oklar

Den norska EBU-bossen Jan Ola Sand skriver i ett uttalande att de inblandade parterna fortsätter dialogen kring om tävlingen kan hållas i Rotterdam nästa år i stället.

”Vi beklagar detta enormt men skriver: Eurovision song contest kommer tillbaka starkare än någonsin”, skriver han.

Tävlingen skulle ha ägt rum den 12–16 maj.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily blickar vi bakåt mot tidigare pandemier och frågar oss om de kan lära oss något om hur vi ska hantera coronaviruset. Gäst är Fredrik Elg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE