”Plan B ska vara störst på livekonserter i södra Sverige”

Rockklubben på Norra Grängesbergsgatan har nu tre scener

Av: Simon Pålsson

Publicerad:

MALMÖ. På kort tid har Plan B blivit ett av de hetaste ställena för livekonserter och klubbar i Malmö.

Med alla tillstånd på plats hoppas man nu bli ledande i södra Sverige.

– Musiken i Sverige kretsar mycket kring Stockholm, men Malmö är bara 25 minuter ifrån Skandinaviens huvudstad. Malmö bör vara ett bra komplement till Köpenhamn, säger Carlo Emme, artistbokare och konstnärlig ledare för Plan B.

Den stora scenen på Plan B kan ta upp till 600 personer.
Foto: GIANLUCA LA BRUNA
Den stora scenen på Plan B kan ta upp till 600 personer.

Det var snart fyra år sedan som Carlo Emme och Victor Höber tillsammans startade rockklubben Plan B i en källare på Norra Grängesbergsgatan i Malmö.

I flera år kämpade rockklubben med ansträngd ekonomi och svårigheter att få ett beviljat alkoholtillstånd.

Men i februari tog den Stockholmsbaserade rockklubben Slaktkyrkan över hyreskontraktet. Ulf Johansson från Slaktkyrkan startade sedan ett nytt bolag som nu driver Plan B.

Två månader senare var kraven för att beviljas ett alkoholtillstånd uppfyllda och Plan B kunde slå upp portarna som ett fullt legalt alternativ till rockklubb i Malmö.

Carlo Emme, som arbetar som artistbokare och konstnärlig ledare för Plan B, menar att man äntligen kan leva utan rädslan för att stängas ner.

– Vi vill utvecklas, expandera och boka fler stora artister, öppna nya dörrar och göra utrymme för andra musikgenrer än de kommersiellt gångbara. Det hade inte varit möjligt som det var som innan när Plan B hade kunnat dö när som helst.

Nu är Plan B också nominerade till priset Malmö stads Näringslivspris inom kreativa näringar. Som en av tre finalister hoppas Plan B få ta emot priset på Malmö Näringslivsgalan som hålls den 10 februari.

– Det är intressant att vi ses som en kreativ entreprenör. I tre år har vi överlevt genom att tvingas vara kreativa, säger Carlo Emme.

– Men det är fantastiskt att få erkännandet. För vi har arbetat väldigt hårt. Det har varit stressigt och krävande, vi har lagt ner våra liv i det här. Då är det trevligt att få uppskattning.

Foto: GIANLUCA LA BRUNA
Carlo Emme är anställd i rollen som artistbokare och konstnärlig ledare för Plan B.

Två nya scener öppnar möjligheter till större bokningar

Med alla tillstånd på plats har Plan B lagt ner mycket energi på att utvecklas och bli ett ännu mer attraktivt ställe för livekonserter.

Under hösten har man renoverat i lokalen för att erbjuda sina besökare två nya scener, ytterligare en stor bar, kök och plats för en brädspelsbar.

I det lilla rummet, med plats för upp till 100 personer, kommer merparten av de bokade banden att spela i framtiden. Med svartmålade väggar och ett bra ljudsystem hoppas man skapa en intim konsertupplevelse.

I det stora rummet, Warehouse, kommer band som säljer upp till 600 biljetter att spela. Det är framför allt den scenen som kommer att kunna locka ännu större band till Plan B i framtiden.

– Det är rummet med bäst ljud, som är störst och som också kommer att användas till stora klubbkvällar. Det är rummet som ritar om musikkartan i Malmö. Det ger oss möjlighet att konkurrera på allvar, menar Carlo Emme.

– Det här gör också att vi kan boka två större band samma kväll om de bara kan spela i Malmö just den kvällen.

Med totalt tre scener, ytterligare en bar och möjlighet att ta emot fler besökare kommer Plan B att kunna vara öppet oftare.

– Vi kommer att göra vårt bästa för att ge publiken riktigt bra upplevelser och ett bra program med livekonserter. Vid sidan om det vill jag ge Malmö ett starkt klubbprogram, med utrymme för klubbar som inte får plats på andra ställen.

– Jag vill ha trevliga klubbar som inte bara fokuserar på testosteron och machokultur. Det ska vara kul att bara dansa och träffa människor.

1 av 3 | Foto: GIANLUCA LA BRUNA
Plan B har som mål att bli störst i södra Sverige på livekonserter. Med tre olika scener kan man erbjuda en stor bredd i sitt utbud.

”Malmö bör vara ett bra komplement till Köpenhamn”

Renoveringen av Plan B innebär alltså att rockklubben kommer att ha möjligheter att locka fler och större band till Malmö.

Carlo Emme har förhoppningen att Malmö på ett tydligare sätt ska kunna komplettera Köpenhamn för att göra Öresundsregionen starkast på musik i hela Skandinavien.

– Musiken i Sverige kretsar mycket kring Stockholm, men Malmö är bara 25 minuter ifrån Skandinaviens huvudstad. Malmö bör vara ett bra komplement till Köpenhamn. Vår placering borde ses som ett plus.

– Jag vill att Plan B ska vara det största stället för livekonserter i södra Sverige. Jag vill att vi ska slåss med och hjälpa Köpenhamn att få hit alla band till Öresundsregionen. Då kan människor resa mellan städerna och lyssna på massor av bra musik.

Samtidigt är Plan B måna om att hålla fast vid sin ursprungliga inställning med en nära koppling mellan scenen, publiken och banden.

Förhoppningen är att hela tiden inspirera till fler initiativ för att främja musikscenen i Malmö.

– Jag vill att människor ska känna att det går att göra saker för musikscenen på egen hand. Det behöver inte vara att starta ett konsertställe. Det kan var att starta en musikstudio, starta ett band eller vara med i ett community.

– Jag vill att folk ska ha roligt och att publiken ska känna sig nära banden. Jag vill inte se band som en produkt och publiken som konsumenter. Om vi gör saker tillsammans får alla mer ut av det. En stark community kommer hjälpa alla. Publiken får fler konserter att titta på och banden får fler tillfällen att spela.

I kväll öppnar Plan B redan klockan 21:00 och håller öppet till 03:00 med två olika klubbar som spelar på det två scenerna.

– Det är indiepopklubb i garaget och Classes Disco Service i det stora rummet. Det är utan tvekan två av de bästa klubbarna som vi har haft på Plan B under året. Det blir två feta klubbar till priset av en!

Publicerad: