Malmö

Klart: Malmöfestivalen ställs in

Av: 

Robert Rosén

Kommunen har beslutat att ställa in årets Malmöfestival.
Kommunen har beslutat att ställa in årets Malmöfestival.

NÖJE

Det blir ingen Malmöfestival 2020.

Kommunen har beslutat att ställa in evenemanget.

– Samtidigt som man är besviken tror jag man har en väldigt stor förståelse utifrån situationen med coronaviruset. Det är omöjligt, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd.

Sedan 1985 har Malmöfestivalen arrangerats men för första gången någonsin ställs den nu in. Anledningen är den pågående coronapandemin och förbudet mot sammankomster med mer än 50 personer.

Att ett besked om festivalens vara eller icke-vara dröjt förklaras med att man har velat avvakta för att se om förbudet hävs till sommaren.

– Det är jättetråkigt att behöva ställa in årets festival. Vi har ändå försökt och hoppats på det bästa men de senaste veckorna kunnat konstatera att det inte kommer gå, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd för teknik och service.

Inbringade 153 miljoner

Festivalen hade ifjol 1,3 miljoner besök och genererade 153 miljoner kronor till stadens näringsliv. Kostnaden för att arrangera festivalen låg i sin tur på 21,5 miljoner kronor för kommunen.

Vad det egentligen innebär rent ekonomiskt är dock för tidigt att uttala sig om.

– Det återstår att se. Vi har en del kostnader som vi behöver ta oavsett och en del kostnader slipper vi. Men det är klart att vi har utgifter nog på annat håll. Det är för tidigt att säga vad det innebär ekonomiskt.

Han fortsätter:

– Turistekonomiskt vet vi att det är ett slag mot besöksnäringen. Hotell, restauranger och handel kommer tappa ytterligare intäkter på grund av det här.

Andreas Schönström (S).

Återkommer nästa år

Förslag och initiativ har inkommit från hotellgruppen i Malmö, för att uppmuntra till andra aktiviteter och annan turism i staden. Någonting kommunen tittar över.

Vad den inställda festivalen får för eventuella följdeffekter på näringslivet återstår dock att se.

– Det kan vi bara spekulera om men redan i dag är de i en väldigt, väldigt utsatt situation.

Redan nu står det dock klart att Malmöfestivalen återvänder nästa år. Kommunen kommer då att arrangera festivalen följt av WorldPride, den sistnämnda i samarbete med Köpenhamn.

Skulle ställts in 2021

– Att ställa in årets festival är en sak, på grund av corona, men vårt stora problem har varit att även nästa års festival enligt plan skulle ställas in, då den krockar med WorldPride.

– Då har vi konstaterat att ställa in ett år går an men ställer man in två år får man inte tillbaka arrangörer och medverkande år tre. Därför har vi arbetat väldigt intensivt med Malmö Pride för att arrangera både WorldPride och Malmöfestivalen, om än en nerkortad Malmöfestival.

De båda evenemangen kommer att avlösa varandra och arrangeras 7–11 augusti respektive 12–22 augusti.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel

Publisert:

LÄS VIDARE

”Farmen-Qristina”: Sambo? Aldrig i livet!

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Malmöfestivalen

Coronaviruset