Kristoffer Bergström

Ett geni i sitt rätta element

Gretaskeptikerna har en poäng.

Det är genant att en privatperson blivit central i klimatrörelsen. Vi kan lyssna i 90 minuter på två tråkgubbar som drar statistik om Palmemordet, vi kan ställa klockan på 14 varje vardag för att få dagens dödssiffra uppläst, men kom inte här och prata om civilisationens fortlevnad om du inte är en bländande retoriker!

Vårt behov av Greta Thunberg är orimligt. De IPCC-rapporter hon refererar till borde kunna läsas upp av en datorröst och likväl få samhällen att stanna i steget och storörat lystra.

Men forskarnas rop har inte hörts. Inte ens Al Gores miljonproduktioner har varit nog. Det har krävts någon klipskare, fyndigare, någon mer verbal och pedagogisk.

Greta Thunberg.
Greta Thunberg.

Nu sommarpratar Greta Thunberg och jag häpnar. Det är en människa som excellerar, ett geni i sitt rätta element, som Borg på centercourten och Lindgren vid skrivmaskinen.

Skit i hennes ålder, hon är inte bra för att vara omyndig, hon är bra för att vara människa. Vassare än alla som sommarpratade ifjol.

Mellan varven är det roligt, som när hon åker runt i USA och ger delstaterna uppdaterade slogans: North Carolina, where not even the vegetarian salad bars have vegetarian options. Eller den dräpande gestaltningen av frågorna i första intervjun: vem ääär egentligen Greta?

Personkulten, den som av idioter vänds mot henne, kritiserar hon vassare än vad trollen mäktar med.

– Att ansvaret att kommunicera siffror faller på mig och andra barn bör ses exakt för vad det är. Ett misslyckande bortom all fantasi, säger hon.

Bäst är växelspelet mellan det lilla och stora, perspektivskiftet mellan världsledarnas futtighet och siffrornas tragedi. I ett par omvälvande minuter reser hon från en barkborre i Kanada till de brända trädens aska som förmörkar glaciärerna och påskyndar smältningen.

Så hur räddar vi oss själva?

Thunberg vet inte. Ingen vet. Det gör inte problemen uppblåsta utan mer angelägna. Hon jämför klimathotet med en pandemi eller ett krig.

– Det enda är att gå samman, samla alla experter, lägga allt annat åt sidan och anpassa sig efter den nya verkligheten. Det finns inte tid att invända exakta svar. Det finns inget vaccin. Hade vi vetat hur man löser krisen hade den inte varit en kris.

Publisert:

LÄS VIDARE