Malin Persson (tv-profil)

Malin Persson: Karl Lagerfeld tyckte att jag kunde hoppa in

SVT-profilen om ”Trädgårdstider”, modellkarriären och kärleken Gustaf

Av: 

Anna & Hans Shimoda

Malin Persson.
Malin Persson.

NÖJE

Hon hade nyligen gått igenom en tuff skilsmässa.

Då träffade ”Trädgårdstider”-aktuella Malin Persson kärleken på barnens förskola.

– Han var en av de där heta dagispapporna.

Hon har ena foten i en glamourös högklackad sko och den andra i en gummistövel i den skånska myllan. ”Trädgårdstider”-aktuella programledaren Malin Persson, 41, har ett förflutet som modell på internationell toppnivå och var Karl Lagerfelds musa. Under många år bodde hon i Rom med exmaken och deras barn, men 2011 gick flyttlasset till lugnet och sekelskiftsvillan i pittoreska Limhamn i  Malmö.

”Trädgårdstider” gör i vanlig ordning succé, vad är hemligheten?

– Det är till att börja med helt fantastiskt. Produktionen är relativt liten och alla är lika viktiga, samtidigt har vi sjukt kul ihop och vi jobbar väldigt bra som grupp. Det är ett hjärteprojekt för alla.

Malin Persson, Pernilla Månsson Colt, John Taylor och Tareq Taylor i SVT:s ”Trädgårdstider”.

Dynamiken mellan dig, Tareq Taylor, Pernilla Månsson Colt och John Taylor måste väl också spela in? Ni drar er exempelvis inte för att munhuggas lite?

– Vi har väldigt högt till tak och det har nästan växt fram en typ av syskonrelation. Man är inte rädd för att bita ifrån och alla är olika, men samtidigt har vi samma passion och det är ju i trädgården där vi möts på ett väldigt härligt sätt.

Du har gett ut en bok med din syster: ”Systrarna Perssons skafferi: konsten att hushålla med naturens skatter”. Lever du lika hållbart som du lär?

– Absolut, men jag är inte helylle på det sättet att jag aldrig använder några andra produkter, men jag försöker verkligen. Det är en stor passion, men det är jättesvårt att leva helt hållbart. Boken är mer tänkt som inspiration, den är lustfylld och utan massa pekpinnar.

Upptäckt av Lagerfeld

Karl Lagerfeld.

Vi har förstått att det var den extrema slit- och slängkulturen du fick uppleva under modellåren som fick dig att vilja bidra till en hållbar livsstil?

– Ja, under många år levde jag extremt ohållbart med alla resor och med den där hetsen att ständigt producera nya kollektioner och ändra modet så att man skulle känna sig ute och tvingad att köpa nytt. Det finns såklart ett fantastiskt hantverk också, men tyvärr går hela maskineriet ut på att det ska vara nytt, nytt, nytt. Trender ska skapas för att vi ska konsumera. Det där blev jag trött på rätt snabbt.

Du blev upptäckt av självaste Karl Lagerfeld, hur gick det till?

– Efter gymnasiet åkte jag till Rom för att lära mig italienska. Nästan alla frågade om jag var modell och för mig var det väldigt konstigt. Jag har alltid känt mig lite för lång, lite för smal och lite för blek vilket inte var något som flög högt där jag kom ifrån. Men jag blev övertalad av några kompisar att gå till en modellagentur och tänkte att det var en bra extragrej att ha vid sidan om pluggandet. Jag brukade cykla runt på en vit damcykel och en dag ringde Karl Lagerfelds assistent som hade sett mig cykla runt på Via Condotti. Han hade ringt runt till alla agenturer för att hitta mig. Då fick jag jobb som Karls fitting model.

– Sedan var det en jättestor jubileumsvisning i Rom med Versace, Armani, Fendi och Valentino. Alla toppmodeller som Naomi Campbell och Eva Herzigova var influgna, men en tjej som skulle visa upp showens fyra bästa outfits hade blivit sjuk och det var totalt kaos. Då tyckte Karl att jag kunde hoppa in, så jag blev inslängd med de där toppnamnen... Efter det bokade Karl mig till sina visningar i Paris, det var Lagerfeld och Chanel och han bokade också mig till sin kampanj. Det blev en snöbollseffekt.

”Dubbla långkalsonger under jeansen”

Du var inne på att du kände dig lite annorlunda under din uppväxt, fick du utstå mobbing?

– ”Malin smalin” har förföljt mig under hela min uppväxt. Men jag var en tuff tjej och ville inte visa hur jobbigt det var. Jag var smal och det ansågs inte fint eller snyggt. Jag gick alltid i dubbla långkalsonger under jeansen fast det var 25 grader ute och jag var nog 19 år när jag hade kjol för första gången. Jag vägrade visa mina knotiga knän, det var hemskt. Men i modellvärlden, som i och för sig är helt snedvriden, skulle man ju se extrem smal ut vilket kändes skönt för mig. Jag kunde också äta hur mycket som helst och inte gå upp i vikt.

Råkade du illa ut eller stötte på några kladdiga figurer under din karriär?

– Jag hade nog väldig tur eftersom jag slapp de första jobbiga åren med massa castings och halvdåliga fotografer. Men visst har även jag varit med om några konstiga grejer då jag blivit ombedd att gå ner på alla fyra, svanka och dra ner byxorna.

Vågade du säga ifrån någon gång?

– Ja, en gång lämnade jag en plåtning och ringde min agent som kontaktade kunden och sa att det inte var okej. Men jag var 19 år och därmed lite äldre när jag började jobba. Många tjejer är bara runt 14-15 år, då är det nog svårare att sätta de där gränserna.

Öppnade bar i Rom

Du var oerhört framgångsrik som modell, varför valde du att sluta?

– Jag jobbade väldigt mycket under ganska många år, och sedan blev jag gravid. Jag fortsatte ändå jobba en del, men inte lika mycket. Två år senare fick jag och min exman ett barn till. Sedan startade vi ju också baren Salotto 42 i Rom.

Där har man ju suttit några gånger.

– Just det, det har ni ju! Jag inredde lokalen vilket ledde till fler uppdrag. Modellandet var fortfarande en bra inkomst, men det var inte huvudfokus. Men jag har inte slutat helt och hållet, ibland ringer telefonen när de söker en äldre och nordisk trebarnsmamma. Varje gång jag blir bokad tänker jag att det kanske är sista gången.

Ni hade en 300 kvadratmeter stor våning med en jätteterrass – i självaste Rom – vilket låter som en dröm. Ursäkta svenskan, men varför i helvete flyttade du därifrån?

– Hahaha! Ja, det kan man ju verkligen undra. Jag hade det väldigt bra, mina föräldrar flyttade också till Rom så vi bodde där hela bunten. När vi fick vårt tredje barn blev Berlusconi omvald och jag ville inte att mina barn skulle växa upp i Italien, jag ville ge dem något annat. Sverige kändes fräscht.

Träffade kärleken på dagis

Du lyckades också med konststycket att få med dig italienska exmaken Damiano hit?

– Ja! Det var faktiskt han som ville flytta, han var trött på Italien och hade varit här mycket och älskade Sverige. Så det var nog snarare han som fick övertala mig.

Nu gick skilda vägar 2015 och du har sagt att livet blev stökigt?

– Det var en jättejobbig period och vår familj slogs isär. Men det kom upp väldigt mycket grejer som gjorde att jag blev överrumplad, chockad och sviken och kände att det inte fanns något att bygga vidare på. Vi hade varit tillsammans väldigt länge och träffades när jag var ganska ung. Men det fanns inget hopp kvar. Vi hade försökt väldigt länge och en del i att vi flyttade till Sverige var att vi skulle försöka hålla ihop vår familj. Det var inte perfekt när vi bodde i Italien, så det var inte bara Berlusconis fel att vi flyttade. Vi hade en dröm om ett lugnare liv i Sverige, men det kom tyvärr till en punkt då det inte gick längre.

Var bor han nu?

– Han bor faktiskt kvar i Sverige men är mycket i Italien.

Malin Persson med kärleken Gustaf.

Du har mött kärleken igen i Gustaf, hur korsades era vägar?

– Vi hade gemensamma vänner och barn på samma dagis. Han var en av de där heta dagispapporna som gjorde att man började parera hämtningar och lämningar. Jag var relativt nyseparerad och i samma veva hade också han separerat. Förutom att vi har gemensamma vänner och intressen är Gustaf förstås väldigt snygg, mysig och rolig.

Bor ni ihop?

– Nej, vi har faktiskt valt att vara särbos. Vi har varit tillsammans ganska många år nu och funderat på om vi ska flytta ihop. Han har två barn varannan vecka och jag har mer eller mindre tre barn på heltid. Så det blir fem kids liksom. Det är väldigt mysigt och härligt med en stor familj, men jag känner att det också är väldigt skönt att kunna välja de dagarna som man vill vara tillsammans. Att ha fullt hus hela tiden hade nog inte varit bra för någon av oss sju som ingår i storfamiljen.

Då förmodar vi att ni inte är jättesugna på ett sjätte?

– Nej, den dörren är stängd.

MINA VAL

Svensk mat eller italiensk mat?
– Kärleken till färska råvaror och tiden man lägger ner i köket resulterar alltid i god mat och italienarna är mästare på att inte krångla till det. En så enkel rätt som pasta med tomatsås kan få mina ögon att tåras när den är som bäst!

Gummistövlar eller högklackat?
– Om man nu måste välja så går komfort numera framför stil men smyger gärna ner ett par höga klackar och ett rött läppstift i väskan att svida om till.

Eros Ramazzotti eller Abba?
– Har aldrig varit ett stort fan av Eros. Hans texter verkade bra mycket intressantare tills jag lärde mig italienska, då kände jag mig lite snuvad på romantiken jag fantiserat om.

Blomsterprakt eller kryddträdgård?
– Nog för att jag älskar örter men en sommar utan blommor i min trädgård är för mig otänkbart! Har just nu alla mina fönsterkarmar belamrade med små förodlade zinnior, rosenskäror, luktärtsplantor och en hel drös med dahlior så klart!

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Zlatans nya bok "Adrenalina" – förbeställ här!

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Karl Fredrik om kändisskapet: Det är en kärlek som går till överdrift

ÄMNEN I ARTIKELN

Malin Persson (tv-profil)

Trädgårdstider (tv-program)

Karl Lagerfeld

John Taylor

Pernilla Månsson Colt