Mejla

Jan-Olov Andersson

Musikfrågorna bidrog starkt till vem som vann ”På spåret”

NÖJE

Man kommer långt genom att övervinna sina svagheter.

Claes Elfsberg och Magdalena Forsberg har inte direkt briljerat i ”På spårets” musikfrågor. Men i finalen gjorde de det – en tungt bidragande orsak till att de är säsongens mästare.

Slutställningen i ”På spåret”-finalen 2021.
Slutställningen i ”På spåret”-finalen 2021.

Man kan ha åsikter om mycket kring årets säsong av ”På spåret”:

Har inte ledtrådarna på resmålen ibland blivit lite för konstiga? Var delfrågorna för lätta eller för svåra? Varför skrek Kristian Luuk så upphetsat ”jajamensan” högt i början av varje program? Har han Rolandz i hörlurarna på fritiden? Och vad är det med Fredrik Lindström och att han måste äta i tv-studion mitt under programmet?

Men man kan inte klaga på jämnheten och spänningen i ovanligt många av matcherna. Bland det tråkigaste som finns är om en match är avgjord halvvägs, Kristian Luuk inte låtsas om det och laget som inser att loppet är kört uppgivet börjar strunta i alltihop.

Halvvägs in i programmet såg det ut att bli så. Claes Elfsberg/Magdalena Forsberg ledde med åtta poäng. Men då vann Louise Epstein och Thomas Nordegren andra delfrågan på Svalbard.

Plockade sedan snabbt tre poäng på Retur, trots att det var en rätt svår årtalsfråga. Var först till tredje resmålet Gnosjö – och så var de plötsligt bara en poäng efter.

Men sedan kom de aldrig närmare.

Musikfrågorna, som tidigare varit Claes och Magdalenas akilleshäl, bidrog den här gången starkt till att de vann.

Claes tycktes vara väldigt säker på att första låten var ”The Rose” från filmen med samma namn, framförd av Bette Midler. Motståndarna var inne på Dolly Parton eller Johnny Cash.

Magdalena Forsberg verkade också vara ganska säker på att bandet från Gnosjö var Freda'.

Motståndarna var där inne på The Cardigans, The Knife och Amason.

Däremot var de få sekunder mitt i låten man fick höra av ”Allt man kan önska sig” en på tok för svår fråga. Där borde man i så fall plockat in någon melodislinga från någon av Uno Svenningssons mer kända sånger.

Vinnarduons poäng i sina fyra matcher var 33, 34, 33 och 33. En jämnhet som inte hade räckt så långt under tidigare säsonger, men stod i särklass nu.

Så kanske var det svårare frågor denna säsong…

 

Så bra var lagen:

Betyg: 4 av 5 plus
Claes Elfsberg/Magdalena Forsberg. Han var länge, fram till pensionen för några år sedan, Mr Rapport. Nyhetsankare där i nästan 30 år. Gjorde i höstas en uppmärksammad dokumentär om dottern Hanna som gick bort i cancer blott 30 år gammal. Hon är legendarisk skidskytt med många världscupsvinster, VM- och OS-medaljer. Kom tvåa i ”På spåret” 2005-2006 ihop med Adde Malmberg. Nu vann hon och Claes med två poängs marginal, 33-31, bland annat för att de vann två av tre resmål (Honolulu, Svalbard) och musikfrågorna.

Betyg: 3 av 5 plus
Louise Epstein/Thomas Nordegren. Båda är erfarna radiojournalister och har även skrivit böcker, hon romaner, han faktaböcker. Sedan 2011 leder de egna populära programmet ”Nordegren & Epstein” i P 1. Har tävlat två säsonger tidigare i ”På spåret”. Räckte inte riktigt till i finalen. Men stilpoäng till duon för att de prickade in årtalet 1066 för slaget vid Hastings.

Zara Larsson sjöng med First Aid Kit.

Så bra var musiken:

Betyg: 4 av 5 plus och Betyg: 3 av 5 plus
First Aid Kits Americana-doftande version av titelmelodin från filmen ”The Rose”, där Bette Midler spelar en Janis Joplin-liknande sångerska, lät mer som en originallåt av de två systrarna Söderberg än en cover av en över 40 år gammal poplåt.

Utan att det på något sätt var dåligt, lät inte Zara Larsson lika bekväm att sjunga en Freda'-låt på svenska från 1988, som när hon framför sina egna hits. Hade varit roligare om First Aid Kit fått göra om låten till sin.

Domaren Fredrik Lindström och programledaren Kristian Luuk, som avslöjade att det blir en 32.a säsong av SVT-succén till hösten.

Några andra spaningar:

Kristian Luuk och Fredrik Lindström har känts lika trygga i sina roller som vanligt.

Kvällens roliga tips på resmål för hela familjen när pandemin släpper: Fredrik Lindströms att man ska färdas längs Nordostpassagen. Vilken mardröm…

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Bakom kulisserna i SVT-succén ”På spåret”

ÄMNEN I ARTIKELN

På spåret

Claes Elfsberg

Magdalena Forsberg

Bette Midler

Louise Epstein

Kristian Luuk

Zara Larsson