Angelina Jolie

Angelina Jolies kritik mot sjukvården efter dottern Zaharas operation

”Utgår alltid från vit hud”

Av: 

Natalie Demirian

Angelina Jolie.
Angelina Jolie.

NÖJE

Sjuksköterskan sa att Angelina Jolie skulle höra av sig efter dottern Zaharas operation om huden ”blev rosa”.

Nu riktar skådespelaren kritik mot sjukvården.

– När jag tittade på läkarjournalerna utgår de alltid från vit hud, säger hon.

Angelina Jolie, 46, har i tidsskriften Time intervjuat läkarstudenten Malone Mukwende, 21, som under sin utbildning insåg problemet med att nästan alla bilder och data som användes i undervisningen var baserade på studier av vita patienter. Trots att symtom kan se väldigt annorlunda ut på svart eller brun hud och därmed leda till fel diagnoser, lidande och till och med dödsfall.

”Barn med olika bakgrund”

Han har därför utvecklat en handbok för att människor ska kunna få mer kunskap i ämnet, och skådespelaren Angelika Jolie berättar då om sin egen erfarenhet av problemet i sjukvården.

– Jag har barn med olika bakgrund, och jag vet att de gånger där de alla fick samma utslag såg det drastiskt annorlunda ut beroende på deras hudfärg. Men när jag tittade på läkarjournalerna utgår de alltid ifrån vit hud, säger hon.

Hon fortsätter:

– Nyligen opererades min dotter Zahara, som jag adopterade från Etiopien, och efteråt sa en sjuksköterska till mig att jag skulle ringa dem om hennes hud ”blev rosa”.

Angelina Jolie med barnen Shiloh Jolie-Pitt, Zahara Jolie-Pitt och Loung Ung vid en gala 2018.

”Problematiskt”

Malone Mukwende svarar då:

– Som du just illustrerat är det ett mycket problematiskt uttalande för vissa grupper av befolkningen, eftersom det inte kommer att se ut på det sättet, och är man inte medveten om det ringer man förmodligen inte läkaren.

Angelina Jolie har sex barn: Maddox, 19, adopterad från Kambodja, Pax, 17, adopterad från Vietnam, Zahara, 16, adopterad från Etiopien och de tre biologiska barnen Shiloh, 15, och tvillingarna Vivienne och Knox, 12, som hon fick tillsammans med skådespelaren Brad Pitt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Näst sista dag! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

Hbo Max


Publisert:

LÄS VIDARE

Mikael: Lotta gapskrattar i sängen ibland

ÄMNEN I ARTIKELN

Angelina Jolie