Tittarna rasar mot att ”Det sitter i väggarna” pausas

PRO: ”Det här andas diskriminering”

Det sitter i väggarna programledare antikexpert Rickard Thunér och byggnadsantikvarie Erika Åberg
Det sitter i väggarna programledare antikexpert Rickard Thunér och byggnadsantikvarie Erika Åberg

SVT-succén ”Det sitter i väggarna” läggs på is.

Många tittare rasar mot beslutet – som tagits för att nå yngre tittare.

– Det här andas diskriminering, säger Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation PRO.

”Det sitter i väggarna” har i sex säsonger varit ett av Sveriges tre populäraste program med över 1,1 miljoner tittare. Men på måndag sänds det sista avsnittet av SVT-succén – innan den läggs på is. Beslutet att pausa serien till förmån för satsningar på yngre tittare har väckt kraftiga reaktioner.

Hockeyprofil rasar

”Neeej! Varför lägger SVT ner ett program som är både intressant och bildande för oss som gillar gamla hus och deras historia?” skriver Yvonne Ekenskjöld, 76, i Katrineholm, till Aftonbladet.

”Att satsa på de yngre är som att slänga tv-avgiften i sjön – ungar glor på annan teknik än det SVT tror sig kunna locka med!”

Bengt Axelsson.
Bengt Axelsson.

Bengt Axelsson, 66, i Hässleholm håller med. 

”Idiotiskt beslut, vi är rätt många över 50 som enbart ser på tv när sådana bra program sänds. TV4 får väl ta över,” skriver han.

Hockeyprofilen Leif Boork, 71, är också besviken.

”Ett mycket bra lärdomsprogram som jag sett alla (avsnitt) av. Obegripligt att de lägger ner det. Mycket synd! Av vårt public service!” Twittrar den före detta Tre Kronor-tränaren.

”De äldre är inte så viktiga”

Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation PRO, ser allvarligt på SVT:s motivering att man pausar programmet för att nå tittare som är yngre än 50 år.

– Jag tycker att det här andas diskriminering, att peka ut en grupp och att ställa två grupper mot varandra, som att den äldre tittarskaran inte är lika värdefull på något sätt. Det upplever vi på många områden i samhället, att man lyfter fram andra grupper och att de äldre är inte så viktiga, säger hon.

– SVT har naturligtvis ett ansvar att ha programverksamhet för alla samhällsgrupper. Men jag tycker att det är tråkigt att när det är ett program som många äldre tittar på, då är det det som man börjar ifrågasätta. Det vänder jag mig väldigt kraftigt emot.

– Gruppen som är över 65 år i Sverige i år är ju över två och en halv miljon och de har också lite mer tid att titta på tv. Många i den yngre gruppen har kanske inte den här tiden.

Christina Tallberg, ordförande PRO, Pensionärernas riksorganisation.
Christina Tallberg, ordförande PRO, Pensionärernas riksorganisation.

Extra tufft i coronatider

Beslutet slår extra hårt just i år, när coronautbrottet tvingat många 70-plussare att hålla sig hemma, med mindre kontakt med släkt och vänner, menar Christina Tallberg.

– Vi vet ju inte när vi har något slut på det här eländet och då är ju tv och radio ännu viktigare, inte minst för den äldre tittarskaran, säger hon.

– För många är ju tv:n och radion det enda sällskapet och då kanske det inte är fel att det finns fler bra och folkbildande program för just den gruppen just nu. Och här får man ju ett seriöst program med möjlighet att lära sig nya saker och reflektera lite också, även om det ändå har en underhållande touch.

– Det blir så mycket av de ytliga lekprogrammen med kändisar och det kostar ju också en massa pengar, och det tycker jag att det är lite för mycket av. 

”Ungefär en miljon som inte är digitala”

Om ett par månader kommer SVT att se över sina siffror och ta ett beslut om seriens framtid. En av kriterierna som skulle kunna leda till att en ny säsong spelas in redan i vår är om antalet onlinetittare på SVT Play har stigit. Det är Christina Tallberg kritisk till.

– Online är det ju färre äldre som tittar. Du har ju ungefär en miljon i vårt land som inte är digitala, så att säga. Av dem saknar hälften helt möjlighet att använda sig av internet – dels äldre men också personer med olika funktionsvariationer eller folk som kommit till Sverige i högre ålder och som inte varit vana vid att jobba med digitala hjälpmedel i sitt arbete tidigare, säger hon.

Anton Glanzelius.
Anton Glanzelius.

Glanzelius: Kan komma tillbaka

Anton Glanzelius, beställare på SVT, är medveten om programmets popularitet.

”SVT är i den lyckosamma positionen att väldigt mycket av vårt innehåll är oerhört populärt hos tittarna. Samtidigt så önskar tittarna att vi som public service inte ska stagnera utan hela tiden utveckla oss och hitta ny fantastisk tv,” skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

”Därför så kommer vi alltid behöva pausa några av våra populära program för att ge plats åt nya satsningar. Genom att alternera vårt utbud med gamla favoriter och nya oväntade program så vill vi möta all vår publik på alla plattformar.”

”Det sitter i väggarna är omåttligt populärt och kommer ha alla möjligheter att komma tillbaka in i SVT:s breda utbud, men just nästa år så får det pausa för att ge plats åt nytt innehåll som vi hoppas ska bli minst lika relevant och folkkärt.”


Tittarnas reaktioner – ett urval

”Idiotiskt beslut, vi är rätt många över 50 som enbart ser på tv när sådana bra program sänds. TV4 får väl ta över med en Så mycket bättre-version.”

Bengt Axelsson, 66, Hässleholm
 

”Neeej! Varför lägger SVT ner ett program som är både intressant och bildande för oss som gillar gamla hus och deras historia? Att satsa på de yngre är som att slänga tv-avgiften i sjön – ungar glor på annan teknik än det SVT tror sig kunna locka med!”

Yvonne Ekenskjöld, 76, Katrineholm

 

”Vi gamlingar är ganska isolerade nu och vårt stora och enda nöje är vår tv.”

Ingela di Pace Gustafsson, 70, Göteborg

 

”Det är väl inga unga som sitter och tittar på tv? De springer omkring som yra höns och stirrar ner i sina mobiler! De flesta lite äldre håller säkert med mig. Det är för medelålders och äldre som man ska göra program!”

Jan Andersson, 75, Malmö

Lars-Helge Strömqvist med sina barnbarn.
Lars-Helge Strömqvist med sina barnbarn.

”Hur tänker de? De fina hus som de renoverar ägs ju av unga par, barnfamiljer och hbtq-personer i åldern 27-45. Det ger en fin och intressant historia som både våra barn och barnbarn tycker är mycket spännande. Det är inte ytligt men kanske SVT vill ha något Paradise Hotel?”

Lars-Helge Strömqvist, 71, Vallentuna

 

”Det är verkligen uppåt väggarna, om de lägger ner detta fantastiskt intressanta program.”

Alf Svensson, 76, Falkenberg

 

”Min 18-åriga son Edvin sa att ’det är det enda programmet jag gillar på tv.’ Han tycker verkligen att det är intressant och mycket sevärt. Och jag kollar också så klart.”

Marie Ringbo, 59, Hässelby

 

”Så oerhört ledsen jag och min man blev att det bästa programmet ska tas bort. Mer för ungdomarna? De har väl tillräckligt. Vi som är 50+ vill också ha något att se fram emot att titta på på tv.”

Camilla Wadman, 54, Katrineholm

 

Publisert:

LÄS VIDARE