Mona Malm är död

Blev 85 år gammal – sörjs av familj och vänner: ”En otrolig utstrålning, så varm”

Skådespelerskan Mona Malm är död.

Nu sörjs hon av familj, vänner och kollegor.

– Det är fruktansvärt tragiskt, säger vännen och kollegan Lena Endre.

Skriv inlägg
 • Mona Malm gjorde många roller som man minns men Midvinterduell kan jag se om och om igen. Finns i öppet arkiv på SVT play för den som undrar.

  Carin Lundström
 • Den tatuerade änkan är genast i mitt minne, du var underbar där. Vila i frid Mona.

  Ellen
 • Monaså lik Lena Philipssonsom ung.

  Hoppas att du får träffa gamla kollegor

  högt upp i det blå!

  AnciBergfeldt
 • Mona, din tatuerade änka, i filmen med samma namn, förändrade mitt liv! Jag ser den fortfarande med jämna mellanrum!

  Vilken kraft och livsglädje du förmedlade!Den att ,; ta vara på livet och lev det fullt ut, du har rätt att ta för dig av livets glädjeämnen.Stanna inte kvar i ett destruktivt liv. Alla dina olika roller har skänkt sådan glädje! !

  Tack Mona❤! Vi kommer att sakna dig!

  Monica

  Monica
 • Mona Malm var ett mycket kompetent proffs , som givit mig härliga stunder.

  Tack och vila i frid,

  Kaj Finnström

Mona Malm är död.

– Hon avled på Södersjukhuset i Stockholm på tisdagen, säger hennes son Jan Wahlman till TT.

Den folkkära skådespelerskan hade kommit in till sjukhuset med ett brutet ben, när hjärtat plötsligt stannade, berättar Jan Wahlman för tidningen Expressen.

– Hon ringde på sköterska för att hon förmodligen kände sig lite konstig. Då tog hon blodtrycket, och då sjönk blodtrycket och så stannade hjärtat, säger han till tidningen.

Hon hade då vårdats på sjukhuset i någon dag.

– Hon hade brutit benet och då las hon in på sjukhus. Det var inget allvarligt, inget dramatiskt, utan hon var väldigt pigg och glad och ringde mig någon timme innan, säger Jan Wahlman till Expressen.

Många olika roller

Mona Malm hette ursprungligen Ericsson i efternamn, och som gift Wahlman, men fick rådet av revykungen Kar De Mumma att ta sig ett artistnamn och valet föll då på Malm.

Hon blev känd för den breda publiken med sin roll i Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander” och hade också stora och uppmärksammade roller i ”Tre kärlekar”, ”Chefen fru Ingeborg”, Emmybelönade ”Den tatuerade änkan” och ”Den goda viljan”. I början av 2010-talet medverkade hon också i flera säsonger av ”Solsidan”.

Skådespelaren Mona Malm blev 86 år gammal.
Skådespelaren Mona Malm blev 86 år gammal.

Endre: Man ville vara hos henne

Nu sörjs hon av familj, vänner och kollegor.

– Usch jag blir så ledsen, hon var så himla fin. Jag kan bara beklaga, det är fruktansvärt tragiskt, säger Lena Endre, 65, när Aftonbladet når henne över telefon.

– Vi spelade aldrig i nån pjäs ihop, men vi pratade mycket, vi var kollegor på Dramaten. Det är så på en stor teater att ens vägar inte alltid korsas på scenen. Hon var en snäll, god människa och otroligt underbar som skådespelare. Man ville titta på henne, man ville vara hos henne. Hon hade en otrolig utstrålning. Så varm. Jag kommer minnas henne för ”Fanny och Alexander” och när hon spelade i ”En handelsresandes död” som Arthur Miller regisserade själv här på Dramaten. Och sen hela Mona, jag var och hälsade på henne en gång i Trosa där hon hade sitt lantställe, hon var en så otroligt fin person.

Göranzon: En väldigt god kamrat

Även Marie Göranzon kände henne från Dramaten i Stockholm.

– Jag visste att hon har varit sjuk, men det var väldigt tråkigt att höra, väldigt väldigt tråkigt, säger Marie Göranzon, 78.

– Hon fanns på Dramaten när jag kom dit och vi spelade ihop några gånger, men hon slutade ganska tidigt på teatern. Hon var en väldigt fin person och en mycket fin skådespelerska. Jag minns henne som en väldigt god kamrat, det kommer jag ihåg att jag tyckte redan från början. Hon hade det där riktigt bra kuraget. Hon var en väldigt ljus och fin person, som ställde upp på människor. Det är något fint som har gått ur tiden.

Christina Schollin, 83, spelade mot Mona Malm i Oscars-belönade ”Fanny och Alexander”.

– Det var tråkigt att höra. Vi har ju varit kollegor på Dramaten och under hela min teaterkarriär har hon funnits med. Hon var en så fin skådespelerska och en fin människa. Nu när man har kommit upp i åren är ju många av ens kollegor borta. Jag ska tända ett ljus för henne i dag, säger Schollin.

Peter Harryson, 72, spelade mot Mona Malm första gången redan under tidigt 70-tal. Tillsammans medverkade de också i den första säsongen av SVT:s ”Stjärnorna på slottet”.

– Jag minns att hon inte ville flyga luftballong, säger han med ett skratt.

– En av dagarna var det någon som hade bestämt att vi skulle flyga ballong, men då sa hon ”Nej, jag åker inte upp i den där”, så det gjorde hon inte. Hon var en stor skådespelare. Fantastiskt bra. En stor aktris, säger Peter Harryson.

Herngren: Hon gjorde humorn magnifikt

Felix Herngren, 53, regisserade och spelade mot Mona Malm i elva avsnitt av ”Solsidan” mellan 2010 och 2013.

– Det är verkligen jättetråkigt att hon har gått bort. Hon var en fantastisk människa att arbeta med. Hon hade verkligen en känsla för humor och allvar i ett, på ett sätt som jag tycker är enastående. Några i den lite äldre generationen av skådespelare försöker spela humor på ett annat sätt än man gör med allvar, men hon hade verkligen känslan för att spela den här allvarliga humorn som hon gjorde magnifikt. Det var väldigt kul att få spela med henne under flera år, säger han.

Finns det något särskilt minne som du vill berätta om?

– Ja, jag minns en scen där hon skulle sitta på min rygg. Det var en drömsekvens och hon tittade lite så där på mig: ”Ska jag verkligen sitta på ryggen?” Vi höll på att skratta ihjäl oss. Hon var också väldigt öppen med inställningen att ”nu kör vi”. Så varm och en glad person, så kommer jag minnas henne.

Mona Malm blev 85 år gammal.

Mona Malm 2011.
Mona Malm 2011.
Publisert: