Casper Janebrink leder nya Bingolotto Sommarkväll

Casper Janebrink har en fullspäckad sommar framför sig
Casper Janebrink har en fullspäckad sommar framför sig

Klassiska TV 4-programmet Bingolotto fyller 30 år och firar med att för första gången ha en sommarupplaga.

Programledare blir Agneta Sjödin och – Arvingarna-stjärnan Casper Janebrink.

– Beviset för att jag blivit medelålders. Men jag tycker det är hippt att leda Bingolotto, säger han och skrattar.

Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, och Bingolotto, firar alltså jubileum i år. Under 30 år har man dragit in närmare 17 miljarder i överskott till landets föreningar och organisationer.

Programmets normala semester blir inte av i år. Först blir det en tre timmar långt direktsändning på midsommarafton med Lotta Engberg och Stefan Odelberg som programledare. Sedan tar två andra profiler över resten av sommaren:
Rutinerade programledarässet Agneta Sjödin, 53. Och Arvingarnas basist och sångare Casper Janebrink, 51.

– Först direktsänd midsommarbingo i tre timmar, sedan får Lotta och Stefan välförtjänt semester. Men jag tänker inte alls gå hem (en anspelning på Arvingarnas låt i senaste Melodifestivalen) utan bjuda på mer Bingolotto hela sköna och långa sommaren, lovar Casper, programledare för nya Bingolotto Sommarkväll.

”Kändes naturligt”

Det är när jag ringer upp honom mitt i Arvingarnas session i inspelningsstudion som jag lite skämtsamt provocerande frågar om det är beviset för att han blivit medelålders. Eller hur hippt det egentligen är att leda Bingolotto. Men det biter inte på Casper. Han gillar Bingolotto, på riktigt.

– Vi i Arvingarna har gjort så mycket Bingolotto genom åren, så man sitter nästan ihop lite grann med programmet. Det är ett bra forum för oss. Så att glida in som programledare, det kändes naturligt.

Vad är det du gillar med Bingolotto?

– Jag gillar den formen av underhållningsprogram. Lite spel, lite musik, lite glädje och lite gôtt tjat.

Har du spelat mycket Bingolotto?

– Det har blivit en del genom åren, mest vid högtidliga tillfällen, runt påsken och julen. Jag har väl vunnit några hundralappar någon gång.

Bingolottos Sommarkväll har premiär söndag 4 juli klockan 20.00 i TV 4 och sänds från Lisebergs Camping vid Askim strand. Sju program med tre bingospel och vinster för mer än sammanlagt 47 miljoner kronor. Musikaliska gäster som framför både nya och gamla hits i lite avskalade versioner.

Louise Johansson, vinnare av första upplagan av ”Sveriges Mästerkock”, kommer at bjuda på recept för sommarkvällar eller –picknicken.

Dr Mikael, alltså Mikael Sandström, nu sambo med ordinarie programledaren Lotta Engberg (som har fullt upp med sitt program, ”Lotta på Liseberg”), ska prata om allt från ormbett till solsting, sådant som kan drabba folk under sommaren. Och berätta lite dråpliga anekdoter från sin karriär som läkare.

– Det ska bli spännande att se vad han har att bjuda på. Han är en pratglad härlig filur. Jag har själv lite knäont jag kan fråga honom om, säger Casper.

Arvingarna i Melodifestivalen 2020
Arvingarna i Melodifestivalen 2020

Jobbar på ett nytt album

Han känner också väl till Louise Johansson, hon har varit med i ett tv-program tidigare ihop med Arvingarna.

Casper bjuds gärna på mattips, för även om han själv gärna ställer sig i köket, så blir det ingen ”gourmetmat”, erkänner han.

– Det jag är bäst på är spaghetti och köttfärssås och en potatis- och korvlåda med falukorv i.

Casper känner inte programledarkollegan Agneta Sjödin särskilt väl.

– Vi har väl träffats några gånger genom åren, i ”Fångarna på fortet” och några andra tv-program. Hon har bra erfarenhet av detta, så hon får väl ta de svåra bitarna av programlederiet (skratt).

När jag pratar med Casper på telefon, är det strax innan han ska äta lunch ihop med de andra medlemmarna i Arvingarna; Kim Carlsson, Tommy Carlsson och Lars ”Lasseman” Larsson.

För två år sedan firade de sitt eget 30-årsjubileum med en hyllad krogshow. De var med i Melodifestivalen både 2019 och i år, de kom 9:a med ”Tänker inte alls gå hem”.

– Nu jobbar vi i studion med ett album som ska komma i sommar. Vi släpper en singel nu i maj. Och så förbereder vi låtar inför ”Så mycket bättre”. Det måste vara klart nästa vecka.

Så mycket bättre

Programmet spelas som vanligt in på Gotland under sommaren, innan Casper tar över som programledare för Bingolotto. Årets artister är Peter Jöback, Maxida Märak, Siw Malmkvist, Cherrie, Andreas Mattsson, Gustaf & Viktor Norén, Thomas Stenström, Melissa Horn, Harpo, Daniel Adams-Ray, Moonica Mac och Marie Nilsson Lind. Och så Casper, som representant för Arvingarna.

– Ett par artister är där hela tiden, jag tror inte jag får säga vilka, men jag är inte en av dem. Jag är där fyra dagar. Det är klart man hade velat att alla i Arvingarna skulle vara med, men det kunde inte produktionen få till. Då fick vi överväga om vi skulle vara med så här, med en medlem. Och vi tyckte det var kul att jag representerar Arvingarna. Att få tolka andras låtar och få våra tolkade.

Ett annat inslag i programmet är att vara social och umgås. Är du bra på det?

– Att sitta och tjôta lite och berätta om sitt liv… vi får väl se vad man får för frågor. Arvingarna kan jag prata om hur mycket som helst.

Är det några deltagare du är speciellt nyfiken på?

– Jag är väl nyfiken på alla. Peter Jöback och Siw Malmkvist har jag bara hejat på några gånger. Siw har ju en jädra karriär, det ska bli kul att kanske få veta lite mer om hur det gick till på 1960-talet.

Och så vet du väl ett samtalsämne som lär dyka upp, eller hur?

– Den frågan kommer att komma upp, ja, det antar jag (skratt).

År 1993 utsågs Popsicle till Årets grupp på Grammisgalan. De höll ett kort och oinspirerat tal. Det började med ”Egentligen gillar ju vi att vara elaka” och avslutades med att de gjorde det de tydligen gillade allra bäst. Det avslutades nämligen med meningen ”Så hoppas vi att Arvingarna dör i någon tragisk bussolycka”. Publiken buade. Efteråt försvarade de sig med att de var fulla.

Precis som Casper representerar sitt band, så representerar Andreas Mattsson Popsicle i ”Så mycket bättre”.

– Vi har aldrig haft något agg mot dem, mer än att vi tyckte det var jävligt dumt sagt. Det var ju inte heller Andreas som sa det. Jag vet inte hur stor kaka man ska baka av det, men Andreas får väl vara beredd… (skratt).

Casper Janebrink om…

… gästartisterna i Bingolotto Sommarkväll:
– Jill har vi träffat några gånger genom åren. Timo har vi stött på. Clara träffade vi och småpratade med på Melodifestivalen. Men Kikki – jajamen, henne har vi stött på ofta, genom både jobb och så var hon och tittade på oss några gånger, hennes son tyckte Arvingarna var spännande när han var yngre.

… att de själva är med i Caspers program i sommar:
– Vi är absolut inte med i varje program, då skulle folk tröttna, vi är bara med i finalprogrammet.

… att han vann premiärsäsongen av TV 4:s ”Stjärnorna stjärna” för några år sedan:
– Somliga sa: ”Du är i dansband, hur kommer du att mäta dig med de andra som är artister?” Jag var nog en underdog. Det fanns inte riktigt på kartan, att jag skulle gå och vinna, trodde självklart att Ola Salo skulle ta det i finalen, tänkte att han hade fler fans. Men vi i dansband har sjungit allt från dagens popmusik till gamla 1960-talsslagdängor.

… vad han själv helst ser på tv:
– Det finns alltid någon Netflix-serie. Har kollat på något avsnitt av ”Masked singer Sverige”, men det tyckte jag inte var så bra. Jag skulle själv aldrig stå där inuti en mask. Men ”Robinson” tittar jag alltid på. Om han inte blir utröstad, tror jag William vinner. Han är jävligt bra. Social, vänlig, snäll, bra i tävlingarna.

Publisert:

LÄS VIDARE