Lerin: Finns andra kanaler om man inte står ut

Sofia Sundström/TT

Publicerad 2020-12-21

Lars Lerin vet hur det är att fira en riktigt dålig jul.

En styrka nu, menar han, när han ska guida SVT-tittarna genom den kanske ensammaste julen någonsin.

Lars Lerin har medverkat i flera tv-program de senaste åren där hans efternamn pryder titeln, till exempel "Lerins sommarö" som just nu visas på SVT. Men när den värmländska konstnären sätter sig i julvärdsstolen den 24 december blir det hans första livesändning som programledare. Att tända det berömda ljuset strax innan Kalle Anka är det moment som han är minst nervös över.

– Det har gått runt i skallen på mig nu, att jag ska försöka hålla tungan rätt i mun och klara av det här jobbet. Det är en bearbetning allt eftersom, säger han.

"Kommer fler jular"

Lars Lerin fokuserar på att bara vara sig själv genom hela sändningen, det blir inga roller eller tillgjordheter, säger han. Gästar gör bland andra maken Manoel ”Junior” Marques Lerin.

– Jag kan inte göra om mig eller spela någon roll som en professionell tv-hallåa. Det blir på mitt sätt, "take it or leave it". Det är en dag på ett år, och det kommer fler jular. Det finns andra kanaler om någon absolut inte står ut, säger Lars Lerin.

Han förbereder sig genom att prata högt för sig själv hela tiden, för att undvika att det ska bli tyst i etern.

– Jag kommer att berätta om de jular som jag har varit med om tidigare, allt jag förknippar med julen kommer jag att prata om, minnen från olika håll i livet och olika tider, säger Lars Lerin.

Kan känna sig utanför

Men det blir inte bara positiva berättelser om julen – högtiden har aldrig varit någon höjdare för 66-åringen.

– Jag har haft det väldigt stökigt tidigare och allting blir mer förstärkt när det är jul och högtider. Man ska leva upp till det där med lycka och man ska må bra. Då kan man känna sig utanför om man inte gör det, säger Lars Lerin och fortsätter:

– Nu känns det som att många blir ensamma och kan känna sig utanför, den känslan förstår jag mig på eftersom jag själv har upplevt svårare tider.

Nu för tiden brukar Lars Lerin fira jul med Manoel ”Junior” Marques Lerin och deras barn, det blir en blandning av svenska och brasilianska traditioner. Utsmyckningen står maken för, och han går "all in", berättar Lars Lerin.

– Junior har framme dekorationer hela året, vi tog aldrig bort julgranen så nu var det bara att sätta in kontakten i väggen, sedan var det jul igen, säger Lars Lerin.

Att båda makarna tillbringar julen på SVT innebär att de i år får flytta sitt vanliga firande.

– Det gör inget, vi kan lika gärna fira jul med barnen efter eller före, det spelar ingen roll. Det hade kanske varit annorlunda om barnen hade varit större, säger Lars Lerin.

ANNONS