De döda talar på begravningsplats i Solna

Av:  TT

Arkeologen Daniel Leviathan har skapat en digital minnesplats på begravningsplatsen i Solna.
Arkeologen Daniel Leviathan har skapat en digital minnesplats på begravningsplatsen i Solna.

Arkeologen Daniel Leviathan tilldelas årets Bindefeldstipendium om 500 000 kronor för sitt arbete med en digital minnesplats.

Genom QR-koder på gravstenar kommer besökare där att få lära känna några av de förintelseöverlevare som kom till Sverige.

Minnesplatsen ”Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade” låter besökaren stifta bekantskap med 66 olika förintelseöverlevare, skriver Micael Bindefelds stiftelse i ett pressmeddelande.

Gemensamt är att de alla anlände till Sverige med de så kallade Vita båtarna och att de efter endast en kort tid dukade under till följd av undernäring och sjukdomar. De ligger i dag begravda på Norra judiska begravningsplatsen i Solna.

Deras gravstenar kommer som en del av projektet att förses med en QR-kod kopplad till en webbsida med ingående information om respektive person.

Daniel Leviathan, som i vanliga fall arbetar som forskare och doktorand vid Lunds universitet, berättade i samband med att stipendiet tillkännagavs om tanken bakom minnesplatsen: "Det är genom att berätta om dem, vars människovärde, liv och röster nazisterna stal, som vi kan öka kännedomen om Förintelsen."

Bindefeldstipendiet kommer att delas ut på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer den 27 januari.

Publisert: