Advokaten om övergreppen i ”Paradise hotel”: Troligtvis fängelse

Produktionsbolaget kan ha gjort sig medskyldiga

Publicerad 2021-04-21

Toby Johnson polisanmäls efter att två deltagare anklagat honom för övergrepp i ”Paradise hotel”.

Det kan leda till ett flerårigt fängelsestraff, menar advokaten Emma Persson.

– När man har berättelser, film och stödbevisning så har jag svårt att se att det skulle bli något annat, säger hon.

På tisdagen meddelade tv-bolaget Nent att de polisanmäler Toby Johnson, 21, efter att det framkommit information om övergrepp mot två deltagare i ”Paradise hotel”.

Brottsmålsadvokaten Emma Persson säger att det rör sig om två olika sexualbrott som båda kan leda till en brottsutredning.

– I det ena fallet skulle det kunna röra sig om våldtäkt. Om man stoppar in fingrar i någons underliv mot den personens vilja så kan det vara våldtäkt. I det andra fallet kan det röra sig om sexuellt ofredande.

Hon säger att det troligtvis kommer att leda till åtal, eftersom övergreppen finns inspelade.

Emma Persson.
Emma Persson.

”Kan bli fällande dom”

– Det pratas mycket om att sexualbrott är svåra mål, för att det ofta bara är två personer som vet vad som har hänt. Men det kan räcka med en trovärdig berättelse, och här har vi dessutom bevisning på film. Det har man ju i princip aldrig, det är väldigt sällan det finns, säger hon.

– Jag tänker att man inleder en förundersökning . En berättelse och en film är sannolikt tillräckligt för att åtala. Sedan kan det finnas stödbevisning för att de har pratat med vänner och familj om det här.

Filmen, berättelsen och stödbevisningen är mer bevismaterial än liknande fall brukar ha, enligt Emma Persson. Så utifrån den informationen som hon har tagit del av, menar hon att bevisläget ser bra ut.

Både Jennifer och Annie utsattes för vad de uppfattar som övergrepp av Toby Johnson under inspelningen av ”Paradise hotel”.
Både Jennifer och Annie utsattes för vad de uppfattar som övergrepp av Toby Johnson under inspelningen av ”Paradise hotel”.

I går bad Toby Johnson om ursäkt för händelserna i programmet i ett inlägg på sin Instagram-profil:

”Förlåt, jag vet att mitt beteende i höstas var fruktansvärt och vidrigt och jag har och mår skit över det varje dag. Jag har sen dess jobbat på mig själv, mitt beteende och mitt mående (till exempel nykterist sen fyra mån tillbaka). Det är allt jag kan göra, jag kan inte spola tillbaka tiden och ändra något hur mycket jag än hade velat. Men jag kan lova mig själv att bli en bättre person och göra bättre och det gör jag varje dag.”

Produktionsbolaget kan vara medskyldigt

Emma Persson säger att straffvärdet ligger på minst två års fängelse.

– Troligtvis mer än två år. Sedan vet jag inte om det finns andra omständigheter som kan påverka straffvärdet. Det sexuella ofredandet ger ofta villkorlig dom, det vill säga villkorlig dom och böter.

Om produktionsbolaget Mastiff såg övergreppen utan att ingripa så skulle de kunna medskyldiga, säger hon.

– Om det är ett så grovt brott som våldtäkt som pågår och någon ser det utan att ingripa, exempelvis produktionen, så kan det bli fråga om underlåtenhet att avslöja brottet. Men jag vet inte tillräckligt om hur det såg ut i det här fallet, säger Emma Persson.

– Det kan också handla om skyddande av brottsling, om man på något sätt har skyddat honom. Det är ju svårare för det behöver utredas mer, liksom vilka som kände till brottet och hur de hade kunnat stoppa det.

Vill inte kommentera

Susanne Nylén, presschef på Nent, vill inte kommentera ytterligare utan hänvisar till tidigare pressmeddelande.

”Detta är nu ett pågående polisärende därför har vi inget ytterligare att tillägga. Det är viktigt att utredningen får ha sin gång, både polisiärt och internt. Vi fokuserar nu på deltagarnas välmående”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt Toby Johnson, liksom produktionsbolaget Mastiffs vd Matilda Snöwall.

 

LÄS VIDARE