”Vill att det ska bli större än någonsin”

Uffe Bejerstrand är arrangör av SM i luftgitarr

1 av 2 | Foto: Anders Callert
Uffe Bejerstrand

avAgnes Aronsson

NÖJE

Under 80-talet startade Uffe Bejerstrand, 62, upp luftgitarrtävlingarna och Micke Dubois hakade på.

Då hade de vinnare som Kalle Moreaus och Ingemar Dunker.

Förra året återupplivades arrangemanget, och den 10 juni går årets SM-final av stapeln på Sweden Rock.

Uffe Bejerstrand, vad är det som är så fint med att spela luftgitarr?

– Det är en folksport, för alla kan vara med. Ingen behöver träna. Man kan gå upp och vara hur jävla dålig som helst och ändå vinna publikens röster.

– Det finns ett behov hos alla att vara rockstjärna, det går inte att komma ifrån. Luftgitarrister brukar ofta hålla sig nedanför scen och ge järnet på varenda konsert med typ Motörhead eller AC/DC. Det är fantastiskt. Sen att få stå på scenen och spela utåt mot alla andra luftgitarr-gitarrister är ännu bättre.

Hur går tävlingen till?

– Vi har tjugo till trettio deltävlingar runt om i Sverige, och vi har satt en gräns på trettio. Det är två personer som vinner varje deltävling, alltid en kille och en tjej, och det är ljudet från publiken som bestämmer vinnaren. När det gäller att komma till Sweden Rock så ska vi ta de allra bästa gitarristerna, och då är det en jury av Sveriges bästa gitarrister som väljer ut vilka tio personer som går vidare.

Varför valde ni att återuppliva tävlingarna?

– Jag hade begravt det här helt och hållet. Jag tänkte att det här får vila precis som Micke Dubois vilar, men så ringer en kille från ett bokningsbolag för två år sedan, och sa att vi måste bara liva upp det här, att det är kulturskymning att en sån här grym grej bara ligger nere.

– Jag svarade, ”jag vet inte hur vi ska bräcka det här, det skulle vara Sweden Rock då”. Så jag ringde dem, och de skrek ja på andra sidan.

Hur var det att köra igång igen förra året efter att tävlingarna legat på hyllan?

– Det var skitroligt, det var verkligen helt fantastiskt. Vi körde på scenen Rockklassiker. Det blev väldigt populärt, 3000 personer var i tältet och 3000 personer kom inte in. De ringde veckan efter och ville ha tillbaka oss i år igen. Jag tänkte att ”då kör vi igen”.

När går SM-finalen av stapeln?

– Den 10 juni, klockan 18 i Rockklassikertältet. Det håller på en timme, och var där i tid. Det blev nästan katastrof förra året för att det var så mycket folk.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att det här blir större, för Micke Dubois är värd det. Han var en av världens roligaste människor. Till hans minne så vill jag verkligen att det ska bli större än någonsin tidigare.

ARTIKELN HANDLAR OM