Dinah Nah döms efter bråk utanför nattklubb

”Lite förvånad att jag blev dömd”

1 av 2 | Foto: Jimmy Wixtröm
Dinah Nah.
NÖJE

Artisten Dinah Nah slog till en vakt utanför en nattklubb i centrala Stockholm förra året.

Nu döms hon för våld mot tjänsteman och dagsböter om nästan 10 000 kronor.

– Det känns inte kul, men sedan blev jag också lite förvånad att jag blev dömd, säger hon till Nöjesbladet.

Dinah Nah, som tävlade i Melodifestivalen 2015 och 2017, döms i tingsrätten för våld mot tjänsteman och ska betala 9 800 kronor i dagsböter, enligt handlingar som nyhetsbyrån Siren har tagit del av.

Hon fälls för att ha slagit en ordningsvakt i ansiktet med öppen hand utanför en nattklubb i centrala Stockholm i slutet av februari 2016. Enligt åklagaren begicks gärningen med uppsåt.

– Det känns inte kul, men sedan blev jag också lite förvånad att jag blev dömd eftersom vakten och ett vittne hade ganska skilda historier om vad som hände, förklarar hon för Nöjesbladet.

Enligt handlingarna förnekar hon brott och menar att hon agerat i nödvärn eller inbillat nödvärn. Ordningsvakten, som yrkat på 5 000 kronor i skadestånd, får dock inte något gehör för sitt krav.

Tidigare i år delade Dina Nah med sig av sin version av händelsen på sin blogg, där hon bekräftade att hon åtalats för att ha slagit till vakten.

”Efter mycket tjafs fram och tillbaka blev tillslut vakten trött på mig och tar mig i armen samtidigt som han puttar mig bakåt och ber mig dra”, skrev hon då.

Hon berättade vidare i inlägget att hon reagerade på vaktens handling genom att slå till honom med handflatan, som träffade högra kinden.

Därefter ska artisten ha blivit nedtryckt mot marken av två vakter och sedan upptryckt mot en vägg.

”Jag gjorde inget som helst motstånd, det kändes rätt lönlöst i det läget. Polis tillkallas och jag får åka polisbil hem”, skrev hon.

Hon berättade också att hon blev förvånad över att bli kallad till förhör så sent som ett år efter händelsen, att hon är emot våld men att hon hade agerat på samma sätt idag trots facit i hand.

– Så känns det fortfarande. Jag känner att vakten missbrukade sin auktoritet den kvällen. Jag reagerade utifrån hur han behandlade mig med. Jag tar inte skit från någon. Som människa har jag mina rättigheter också att försvara mig och det anser jag att jag gjorde den kvällen, men uppenbarligen är det så att om du är vakt eller jobbar inom polisen så får du bete dig hur som helst.

Dina Nah upplever därmed att domen är orättvis.

– Det är för jävligt. Det känns lite som att rättsväsendet håller sina om ryggen.

Hon är dock inte säker på huruvida hon kommer överklaga domen eller inte.

– Jag har messat lite med min advokat. Vi ska höras mer på måndag, så får vi se om vi ska överklaga domen. Han tycker det. Jag vet inte om jag orkar, om jag ska vara helt ärlig, säger hon och utvecklar:

– Det har varit en ganska långdragen process och en jobbig situation och det känns som att om de dömer mig utifrån det vittnesmålet, så känns det lite meningslöst.

Hur tänker du framåt nu?

– Jag vill lägga det här bakom mig så fort som möjligt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Dinah Nah