Skam får en amerikansk version

Ska heta ”Shame”

Skam har gjort succé utanför Norges gränser.

Nu ska serien få en remake – i USA.

– Jag tror attShamekommer att få ett enormt genomslag i USA, säger Per Blankens, exekutiv producent för serien, till DI Weekend.

Den norska succéserien ”Skam” ska få en ny amerikansk version. Namnet kommer att bli ”Shame”. Exekutiv producent är svenska Per Blankens.

– Ett stort ansvar, så klart, säger han i en stor intervju med DI Weekend.

Jobbet har han fått av Simon Fuller, den brittiska producenten som bland annat skapat formatet ”Idol”.

För att ”Shame” ska bli så bra som möjligt har ”Skams” norska manusförfattare Julie Andems kommit med tips inför den amerikanska versionen.

– Norrmännen gav oss en massa input och vi beslutade om en massa saker. Nu gäller det för mig att dra ihop alla trådar: sätta ihop teamet, få manusen översatta och bearbetade, hitta en inspelningsplats, regissörer och skådespelare, säger Per Blankens.

”Vi har ju alla varit 16 år”

Enligt DI Weekend ska alla karaktärer som är med i originalserien även finnas i den amerikanska versionen. Utmaningen blir att anpassa innehållet för den amerikanska publiken. Ett exempel är den så kallade ’russebussen’, den buss som norska ungdomar köper och anordnar fester i fram till studenten.

Vilken stad den amerikanska versionen ska utspela sig i är ännu inte bestämt. Enligt DI Weekend ska inspelningarna börja efter sommaren. Premiären blir i höst. Än så länge finns bara beslut om en första säsong. Men Blankens hoppas på att även resterande säsonger kommer att göras.

– Jag tror attShamekommer att få ett enormt genomslag i USA, det finns inget liknande i tv-väg här. Temat är universellt, alla kan relatera till serien, vi har ju alla varit 16 år. Så det kan bli hur stort som helst, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN