Carola firar jubileum med Främling – tackar Bert Karlsson

”Låten Främling med dess text är mer aktuell än någonsin...”

1 av 3
NÖJE

I dag för exakt 34 år sedan framförde Carola succélåten ”Främling” i Melodifestivalen 1983.

Carola firar sitt jubileum med en spaning - hennes låt innehåller ett viktigt politiskt budskap.

”Låten Främling med dess text är mer aktuell än någonsin...”, skriver stjärnan på sin Instagram.

I dag, för exakt 34 år sedan, äntrade en 16-årig Carola Häggkvist i knallgul byxdress Melodifestivalscenen i Malmö.

Hon kammade hem en tredjeplats med sitt bidrag ”Främling”. Artisten uppmärksammar jubileumdagen på sitt Instagramkonto och reflekterar även över vad ”Främling” har betytt för henne.

”FRÄMLING DAGEN 26/2! En bild - ett destiny! Exakt 34 år sedan på dagen. Kvällen som kom att förändra mitt liv då jag som 16 åring stod på Palladiums scen i Malmö 1983 på Melodifestivalen och sjöng Främling.. Vem kunde tro allt man har upplevt och gått igenom, överlevt och segrat igen. 34 år senare står jag med samma förundran och näst intill vördnad inför den speciella kvällen då så mycket besannades.”

Politisk budskap

Men Carola noterar även att låten är högaktuell än i dag.

”I dag ser jag även att låten ’Främling’ med dess text är mer aktuell än någonsin... Vem är vi främlingar inför eller är det någon annan vi stänger ute? Våra medmänniskor, en hjärtevän, oss själva eller kanske Gud? Vill vi/ vågar vi öppna upp för främlingen? Texten låter dörren stå öppen för fri tolkning vilket ger extra spänning och magi tycker jag. (Även än idag när jag sjunger den..)”

”Främling” skrevs av Monica Forsberg (text) och Lasse Holm (musik). Carola reciterar ett par strofer:

’Där bortom himlen finns en evighet om du vill upptäcka den här med mig’.. Förtröstan om att det finns något mer och bättre för oss, hoppet om att det goda ska segra. Min nyfikenhet gör att rädsla och tvivel måste släppa taget. Kärleken uppfyller mig och bär mig igenom. Tron fullkomnas! Tron på att ’vår kärlek aldrig blir främmande igen.’

Hon fortsätter inlägget:

”Idag går min dotter, som är född i Sydafrika, på amerikanska skolan tillsammans med barn från 54 olika nationer! Utmaningar - svar ja, men alla med samma mål och respekt för varandras olikheter - och likheter. För vi är ändå rätt lika varandra när det väl kommer till kritan.. Vi ska bara våga lära känna varandra! Om vi vill. Och tar oss tiden till det. Missa inte det äventyret i livet. Vi har möjlighet till det varje dag - alla och en var. Livet blir mycket roligare då! Varje människa räknas. ’Där bortom himlen’ iallafall... ”

Tackar Bert Karlsson

”Främling” blev även Carolas genombrottslåt. Sedan dess har hon sålt flera miljoner skivor, vunnit Melodifestivalen med ”Fångad av en stormvind” och fått en rad utmärkelser, till exempel H.M Konungens medalj.

Carola tackar bland andra Bert Karlsson för att hon i dag lever sin dröm.

”Tack Lasse och Monica, Bert K och Lennart S, publiken, vännerna, min pappa, mamma och storasyrra för starten vi höll ihop så starkt. Det gör att jag står upp idag! Still standing.”

ARTIKELN HANDLAR OM