Superstjärna i väst - okänd i öst

Damon om mottagandet i Kina

1 av 2 | Foto: Jordan Strauss / AP TT NYHETSBYR N
Matt Damon.
NÖJE

HOLLYWOOD

Matt Damon räknas till en av världens mest kända skådespelare.

Men under inspelningen av Sverigeaktuella ”The great wall” i Kina kom han ljusår efter de inhemska stjärnorna.

– Där var jag rätt anonym, säger 46-åringen till Nöjesbladet.

Att kinesiska tidningar och webbsajter dagligen skrev om inspelningen av storbudgetfilmen som gick loss på mer än en miljard kronor ändrade ingenting.

På plats för att filma historien om en utländsk legosoldat (Damon) som hjälper kineserna att försvara muren mot mystiska monster, föll rampljuset på kineserna Andy Lau och Lu Han.

– När vi åkte till Hong Kong fanns det två restauranger dit Lau kunde gå utan att orsaka upplopp. Jag och min fru följde med till en av dem. Lau kom dit med operationsmask - av samma typ som Michael Jackson brukade ha (skratt). Ändå blev det kaos.

Liknande scener utspelades på det hotell i staden där Lu Han tog in.

”Kunde inte gå ut”

– Han är popstjärna i Kina och när han anlände väntade mer än 400 blombuketter. De fick ha dem i lobbyn eftersom de inte fick plats på hans rum.

Damon skakar på huvudet.

– Han kunde inte ens gå ut. Det jag upplever i USA är ingenting. Här följs vi bara av TMZ (skratt).

För Damon var inspelningen på sex månader ett stort åtagande.

– Jag och min familj har en regel. Vi är aldrig borta från varandra mer än två veckor åt gången. När jag filmade ”The martian” i Budapest jobbade jag två veckor och drog sen hem en vecka. Men avståndet till Kina gjorde en liknande uppgörelse omöjlig.

Clooney nervös

Således fick hustrun Luciana Barroso, 40, och parets döttrar Isabella, 10, Gia, 8, och Stella, 6, samt Damons styvdotter Alexia, 17, följa med.

– Det var en stor flytt och ett stort äventyr för oss. Mina döttrar pratar fortfarande om det och vill återvända, säger han.

Säkerligen förenklades omställningen av att barnen inte behövde börja i nya skolor.

− Vi var inte på samma plats tillräckligt länge för att det skulle gå. I stället hade de privatlärare. Det underlättade när vi flyttade från Beijing till Qingdao och tillbaka till Beijing igen.

För närvarande är Damon mitt uppe i inspelningen av ”Surburbicon” med George Clooney som regissör.

– George och jag har varit kompisar i 17 år. Han är lite nervös nu. Det ska bli kul att se hur han handskas med livet som tvillingpappa, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina

Matt Damon

Budapest

USA

Film