Henrik Berggren-låten är pop-Sveriges viktigaste

Rebecka Ljung kommenterar: 14 års väntan över

14 år av väntan, rykten och skämt är över.

Broder Daniel-sångaren Henrik Berggren släppte just sin första solosingel.

”To my brother, Johnny” är den största händelsen i pop-Sverige i år.

Henrik Berggren är välförtjänt en av svensk popmusiks stora ikoner. När 42-åringen från Tynnered, Göteborg, startade det i dag legendariska, skramliga popbandet Broder Daniel på sent 80-tal, grundade han en ny värld.

Med sina mörka, skaviga, skitiga men samtidigt gravt hittiga poplåtar om utanförskap, hopplöshet, värdelöshet, tvivel, grubbel och brustna hjärtan har Broder Daniel format mer än en generation av svenska musiklyssnare och musiker.

En egen subkultur

Tack vare sin kompromisslöshet, hjärtat utanpå tröjan, ursinniga livegig och såklart karaktärerna i bandet, har Broder Daniel gett upphov till en helt egen subkultur som fortfarande lever både i Sverige och utomlands, fast ofta i det fördolda – poppandorna.

BD har än i dag en självklar plats på popklubbarnas spellistor. Ett indiedansgolv i Sverige kommer knappast undan med att inte spela ”Shoreline” minst en gång under kvällen. Jag vågar påstå att de väger tyngre än Ullevi-succén Håkan Hellström, som ju för övrigt var med i bandet en period.

Broder Daniel splittrades 2008, efter att gitarristen Anders Göthberg tragiskt hade avslutat sitt liv, alldeles för tidigt. En djup kris spred sig i pop-Sverige. Den svarta klippan skulle försvinna. Vad skulle vi nu gråta och ha euforirus till? Så många människor har förts samman och klarat sig i ensamhet tack vare BD.

Sedan avskedsgiget 2008 har snacket gått. Lever bandet sångare och textförfattare Henrik Berggren? Jodå, han skådas då och då. Jag har bland annat sett honom i en buske på Way Out West. Samt live, akustiskt med BD-låtar.

Spelade låt om Göthberg

Kommer Henrik Berggren att släppa mer musik, solo? Ja, det har bekräftats att han ska det. Men när? 2003 kom Broder Daniels senaste studioalbum – det hitsproppade ”Cruel town”. Vi har väntat i 14 år nu.

Spekulationer, rykten och skämt kring artistens återkomst har kantat de senaste 14 åren. På en spelning i Linköping 2012, dit jag reste genom snöstorm, fick vi dock en liten men starkt skimrande smula. Berggren spelade en sololåt om sin förlorade vän Anders Göthberg. ”Run Andy run” kanske den heter. Den högg i magen.

”En enorm lättnad”

Nyheten om att ett soloalbum faktiskt är på gång har varit med ett tag, men med tanke på den ovanliga väntetiden var vi många som ändå inte vågade hoppas.

Men nu är den första singeln här. Bara sådär. Ett par dagar efter en medioker Grammisgala smyger Henrik Berggren fram och påminner om hur en gör klockren indiepop.

”To my brother, Johnny” hade kunnat vara hur dålig som helst. Det hade ändå varit en enorm lättnad att få höra den möta trumhinnorna. Men tack och lov är den riktigt, riktigt bra. Jag måste lyssna igen, igen, igen, igen …

Publisert:

LÄS VIDARE