Besvikelse mot SVT: ”Jag är jätteledsen”

Dokumentären om Ingrid Bergman fick klippas ned

avLouise Åström

1 av 2 | Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dokumentären ”Jag är Ingrid” är två timmar lång i sitt originalutförande.

Men den version som visades på SVT under måndagen var hälften så lång.

– Jag är jätteledsen över att de bara visar en timme av filmen, säger filmens regissör Stig Björkman, till Expressen.

Under måndagen sände SVT dokumentären ”Jag är Ingrid”. Originaldokumentären hade premiär på Filmfestivalen i Cannes 2015 och vann en Guldbagge för ”Bästa dokumentärfilm” året därpå. I sin helhet är filmen en timme och 54 minuter lång.

Den version som visades på SVT var nedklippt till en timme. Det här har fått filmens regissör, Stig Björkman, att reagera.

– Jag är jätteledsen över att de bara visar en timme av filmen. Det blir ju ingenting. Hela idén med tvåtimmarsfilmen är att den är uppbyggd på ett speciellt sätt, säger han till Expressen och fortsätter:

– Vi var tvungna att klippa om den för att tv skulle ha en kortare version. Jag vet inte varför. Jag tycker inte att det är särskilt roligt att den visas i det skicket.

”Det är inte sant”

Från SVT:s håll meddelar man att SVT:s programformat K-special, från början kontrakterade en timslång version. Den längre versionen av Bergman-porträttet sändes under julen.

– Det är inte sant att SVT klipper ned. Vi har sänt den långa och den här versionen var något som vi avtalade om från allra första början – innan det blev en storproduktion. Vi har kontrakt på en 58 minuters-version. Det är ingenting som vi har hittat på, säger Emelie Persson, projektledare på K-special, till Expressen.

Nöjesbladet har sökt Stig Björkman.

ARTIKELN HANDLAR OM