Bah Kuhnke efter krismötet: ”Chockad, äcklad och heligt förbannad”

Kulturminister Alice Bah Kuhnke kräver åtgärder efter skådespelarnas upprop mot övergrepp i branschen.

Efter dagens krismöte med teaterchefer skrädde hon inte orden.

– Jag blev chockad, äcklad, upprörd och heligt förbannad, säger Alice Bah Kuhnke till SvD.

Alice Bah Kuhnke.
Alice Bah Kuhnke.

Det gemensamma uppropet i Svenska dagbladet  där 456 skådespelare vittnar om hur de utsatts för övergrepp och trakasserier får konsekvenser.

På torsdagen blixtinkallade kulturminister Alice Bah Kuhnke cheferna för Dramaten, Kungliga operan och Riksteatern till ett möte.

I Aftonbladet Morgon sade hon att hon skulle kräva cheferna på svar om hur deras jämställdhetsplaner misslyckas – och vad de ska göra för att förändra situationen.

Efter krismötet mötte kulturministern journalister på Kulturdepartementet.

– Jag var tydlig med hur allvarligt regeringen ser på det här. Vi kräver förändring, säger Alice Bah Kuhnke efter mötet, till SvD.

Hur reagerade du?

– Jag blev chockad, äcklad, upprörd och heligt förbannad. 

Alice Bah Kuhnke: ”Grova övergrepp”

I Aftonbladet morgon sade sig kulturministern ha blivit överraskad av uppropet i Svenska Dagbladet.

– Ja, jag blev överraskad av grovheten. Det är grova övergrepp, det är våldtäkter, det är en fruktansvärd samling som tydliggör strukturella grova problem som finns på våra kulturscener.

Alice Bah Kuhnke menar att problemen inom branschen inte kommer påverka det statliga stödet till Dramaten.

– Nej, det handlar inte om att vi behöver mindre kultur. Däremot kan det handla om att de behöver förändra sina arbetsmiljöer å det grövsta. Och det kommer förstås inte vara en enkel sak, för det här verkar inte bara sitta i väggarna, utan har också blivit ett sätt att arbeta och verka på, säger hon.

– Det handlar ju om människor som begått övergrepp men när det ändå inte får konsekvenser när det kommer till ledningens kännedom. Det kan ju vara så att det ligger flera brott bakom det här, det kräver sina utredningar helt enkelt.

Publisert:

LÄS VIDARE