Gunnel Fred öppnar upp om depressionerna

”Har nästan slagit undan benen på mig”

avLinn Elmervik, Louise Åström

1 av 2 | Foto: SVT

Gunnel Fred, 61, har hållit privatlivet privat under hela sin karriär.

I ”Stjärnorna på slottet” öppnar skådespelaren för första gången upp om sina återkommande depressioner.

– När det var som värst var det väldigt svart, säger hon.

Skådespelaren Gunnel Fred tillhör Dramatens fasta ensemble och har varit en del av det folkkära Lorrygänget. Trots det är hon ett okänt namn för många.

I sitt avsnitt av ”Stjärnorna på slottet” i SVT väljer hon öppna upp om sig själv och sitt privatliv. Skådespelaren berättar att hon i flera omgångar i livet drabbats av tuffa depressioner.

– I perioder har det nästan slagit undan benen på mig. Men jag har sökt väldigt mycket hjälp. Jag har fått väldigt bra hjälp genom åren, säger hon till Nöjesbladet.

Problemen startade tidigt i livet, men först som vuxen fick Gunnel Fred professionell hjälp.

Har gått i terapi

Då mådde hon så dåligt att hon lades in på sjukhus.

– När jag sökte hjälp första gången hade jag hunnit bli 30 år och då hade jag kämpat med det till och från. Min äldsta dotter var tio år och jag kände att det här är inte okej. Då la jag in mig frivilligt. På sjukhuset frågade de om jag var trött och jag sa nej. Sedan fick jag en kvarts sömntablett och sov i ett och ett halvt dygn.

Efteråt började Gunnel Fred gå i samtalsterapi. Det har hon återvänt till flera gånger sedan dess.

– Den hjälpte mig väldigt mycket och jag har återknutit till den ibland när jag har känt att något har skett i livet. Men på den tiden var sjukvården på ett annat sätt och alla hade råd att söka hjälp. Jag fick väldigt bra samtalsterapi gratis. Så är det inte i dag och det tycker jag är väldigt sorgligt, säger hon.

”För mig finns inget tabu”

Gunnel beskriver det som att hon har en depressiv läggning. Men att hon i dag har kontroll över depressionerna och är gladare i grunden.

– Nu mår jag väldigt bra. Jag har fått bra verktyg för att hantera det, så jag hamnar inte där längre.

Hon pratar gärna om psykisk ohälsa och problemen som kommer med det.

– För mig finns det inget tabu överhuvudtaget. Jag kan tycka om att prata om det lite grann, för ofta när man gör det är det många som berättar liknande saker.

”Stjärnorna på slottet” sänds i SVT1 i kväll. I programmet medverkar också Johannes Brost, 70, Magnus Uggla, 62, Lia Boysen, 50 och Sofia Ledarp, 42.

ARTIKELN HANDLAR OM