Tidigare NYT-journalist tar över Bulletin

Av:  Martin Mederyd Hårdh/TT

Den tidigare redaktören för The New York Times ledarsida tar över som chefredaktör för svenska Bulletin. Arkivbild.
Den tidigare redaktören för The New York Times ledarsida tar över som chefredaktör för svenska Bulletin. Arkivbild.

Den skandalomsusade tidningssatsningen Bulletin har fått en ny chefredaktör. Andrew Rosenthal, tidigare verksam vid The New York Times, tar över den svenska mediesatsningen på tillförordnad basis och distans.

65-årige Rosenthal har arbetat länge på välrenommerade "The Times", senast som redaktör för dess åsiktsmaterial fram till 2018. Han kommer att vara Bulletins chefredaktör i tre månaders tid.

– Tidningen hade en enormt uppslitande konflikt där opinionsskribenter försökte styra tidningen. Då ska vi göra om det och lära oss av våra erfarenheter och misstag, säger Bulletins delägare tillika medgrundare Tino Sanandaji, som beskriver Rosenthal som "exceptionellt intelligent och kunnig".

– Han kan så mycket att man häpnar. Han kan träna våra journalister i engelska, göra manualer, ge dem kurser, skapa strukturer och ett "newsroom".

"Ställa upp organisation"

Andrew Rosenthal berättar i en intervju med tidningen Vanity Fair att han erbjöds jobbet av Nicco Mele, amerikansk medieforskare och tidigare journalist som också ska kliva in i någon roll i Bulletin-projektet.

– Det som gör detta möjligt är att det inte är mitt jobb att klura ut svensk politik och att det inte är mitt jobb att påverka opinionssidorna, säger Rosenthal till Vanity Fair.

– Syftet här är att ställa upp en fungerande nyhetsorganisation.

Amerikanen ska i rådande pandemitider leda arbetet från andra sidan Atlanten, i sitt hem i New Jersey.

Stora omvälvningar

Bulletin har under några turbulenta månader bytt ut en stor del av ledningen och redaktionen. För två veckor sedan skedde en rad tunga avhopp, av namnkunniga skribenter som hade kritiserat styrelsen för att lägga sig i den redaktionella verksamheten.

En lärdom som Tino Sanandaji säger sig ha dragit av allt detta är att det krävs en erfaren "outsider" för att åstadkomma den förändring han vill se i den svenska mediefloran.

Publisert:

LÄS VIDARE