Ministerns kritik mot Yasin efter vinsten i P3 Guld

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Den häktade artisten Yasin tog hem dubbla priser på P3 Guldgalan.

Någonting som fått politiker att reagera.

Både Ardalan Shekarabi (S) och Annika Strandhäll (S) riktar kritik efter att Yasin prisats.

Artisten Yasin, 23, vann pris i två kategorier, årets hiphop/r’n’b och årets artist på P3 Guldgalan.

Yasin, som sitter häktad misstänkt på sannolika skäl för stämpling till människorov, var inte på plats för att ta emot priset.

– Yasin kunde inte vara på plats för att ta emot sina priser, löd ett kort meddelande innan galan raskt gick vidare till att presentera vinnaren i nästa kategori.

Yasin.
Foto: SVT/skärmdump
Yasin.

Shekarabi (S) kommenterar

Nomineringarna av Yasin fick det att storma kring galan redan på förhand.

Sedan nyårsafton har han suttit inlåst på Kronobergshäktet i Stockholm misstänkt på sannolika skäl för stämpling till människorov på en annan känd artist. Han hade då bokat ett helt våningsplan på ett hotell och var sedan den 1 december anhållen i sin frånvaro.

Yasin själv nekar han till anklagelserna.

På Twitter skriver Torbjörn Hållö, ekonom på LO:

”Hade Yasin bott på Södermalm och terroriserat Sveriges Radios chefer och familjer så hade han naturligtvis aldrig fått priset.

Men eftersom han ägnar sig åt att förstöra livet för invandrad arbetarklass i förorten så är det en ”stark berättelse”...”

Någonting som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) retweetade, det vill säga, delade, med följande kommentar:

”Hårt men sant. Tryggheten för arbetarklassen borde väga lika tungt som tryggheten för den välmående akademiska medelklassen”, skriver Shekarabi på Twitter.

Foto: Stefan Mattsson
Ardalan Shekarabi (S).

Strandhäll (S) kritisk

Även tidigare socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har reagerat. På Twitter delar hon Torbjörn Hallös tweet och skriver: ”Faktiskt helt obegripligt.”
I en kommentar till Aftonbladet fortsätter Strandhäll:

”Som uppväxt i och med familj i Bergsjön tycker jag det som varit mest olyckligt i debatten kring Yasin är hur han beskrivits som en representant för unga i förorten och arbetarklassen.”

Vidare skriver Strandhäll:

”Det är respektlöst och fördomsfullt mot den enormt stora majoritet vanliga hederliga människor som är både livrädda och förbannade över att ha den grova gängkriminaliteten och vad den för med sig för deras barn och vardag in på knuten i förorten”, skriver hon i ett sms till Aftonbladet och fortsätter:

”Jag vet inte vilka kriterier P3 har när de nominerar artisterna i olika kategorier eller vart de drar gränsen. Jag kan bara konstatera konsekvensen och tycker det är en relevant diskussion hur man hanterar artister som är dömda eller misstänkta för grova brott”.

Foto: Lotte Fernvall
Annika Strandhäll (S).

Kidnappning av känd artist

Sveriges Radio kommenterade Yasins vinst efter galan.

– Vi tyckte det var viktigt att hans nominering fanns kvar, och då gjorde den det, och så röstade publiken fram honom som årets artist. Vad gäller årets hiphop är det hälften jury hälften publikens röster, och även där fick han flest röster, sa Anna-Karin Larsson, områdeschef för Sveriges Radio, till TT.

Hon säger också att SR har försökt få kontakt med Yasin efter sändningen för att meddela honom om vinsterna.

Totalt är tolv personer häktade för inblandning i händelsen. Kidnappningen av den kände artisten ägde rum våren 2020 och den kända rapparen ska ha utsatts för misshandel, rån och i samband med det blivit fotad. Bilderna spreds senare på sociala medier.

Samtliga inblandade avslöjades i samband med att polisen lyckades hacka sig in i den krypterade tjänsten Encrochat förra året.

Besked om åtal väntas komma senast på tisdag, 23 mars.

Aftonbladet har sökt Ardalan Shekarabi som avböjer att ge ytterligare kommentarer. Via sin pressekreterare säger Shekarabi att han står för det han har skrivit.

Publicerad:

LÄS VIDARE